Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Rak żołądka jest czwartą przyczyną śmierci nowotworowej u kobiet i mężczyzn. Jest najpowszechniejszy wśród osób po siedemdziesiątym roku życia. Jakkolwiek w rozwoju nowotworów określoną rolę odgrywają czynniki genetyczne, styl życia ma również ważny wpływ na ryzyko rozwoju raka. Zobacz, co możesz zrobić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo tej choroby.
Wobec powszechnej presji bycia w formie, pojawiają się głosy, że figura nie musi odzwierciedlać stanu zdrowia. Tymczasem wskaźnik BMI to tylko jeden ze sposobów, i to niedoskonały, na określanie prawidłowości wagi. Nie daje się jednak mieć nadmiaru kilogramów i liczyć na dobre zdrowie, nawet gdy inne parametry są w normie.
Jeśli niedosypiasz, może zmienić się u ciebie metabolizm. Osoby, które nie mają okazji się dobrze wysypiać, częściej walczą z nadwagą lub otyłością.
Zyskiwanie na wadze wraz z upływem czasu jest powszechne, ale poważnie zagraża zdrowiu. Przyzywyczailiśmy się, że określony wiek sprzyja zwolnieniu metabolizmu i spokojnie patrzymy, jak wskazówka wagi coraz bardziej wygina się ku prawej stronie. Tymczasem nadwaga i otyłość realnie grozi naszemu zdrowiu i nie warto bezczynnie przyglądać się tyciu.
Coraz więcej ludzi narzeka na problemy ze snem, a bezsenność stała się powszechnym problemem. Tymczasem jej skutki nie polegają jedynie na kłopotach z normalnym funkcjonowaniem kolejnego dnia, ale mogą oznaczać poważne problemy zdrowotne.
Z otyłością zmaga się ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Z nowych badań wynika, że w 2015 roku z powodu otyłości zmarło o 30 proc. więcej ludzi niż w roku 1990. Problem nadmiernej wagi jest coraz powszechniejszy.
Według danych WHO w 1980 roku na cukrzycę chorowało 108 mln ludzi na całym świecie, a już w 2014 roku ta liczba znacznie się zwiększyła – szacowano ją nawet na 422 mln! Co jest główną przyczyną zapadania na cukrzycę typu II, czyli najczęstszą odmianę tej choroby? Niezdrowy tryb życia i wynikająca z niego otyłość! 27 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Cukrzycą.
Otyłość i nadwaga to obecnie jeden z największych problemów współczesnego świata. Według Światowej Organizacji Zdrowia, co roku przybywa osób cierpiących na te przypadłości. W wielu krajach europejskich, w ciągu ostatnich trzydziestu lat, częstość występowania otyłości i nadwagi zwiększyła się aż trzykrotnie. Tendencje te idą w parze ze stale spadającym spożyciem pieczywa, które często uznawane jest za główną przyczynę tycia. Jakie więc są prawdziwe powody naszych problemów z wagą?
Powszechne przekonanie jest takie, że ludzie starsi nie są przyzwyczajeni do regularnej aktywności fizycznej i unikają wszelkie wysiłku tego rodzaju. Owszem, na tym polu jest wciąż wiele do zrobienia, ale i ludziom młodym brak wigoru, współczesny 19-latek prowadzi styl życia 60-latka.
Jak wynika z najnowszych badań, ponad 10 procent światowej populacji stanowią osoby otyłe, tymczasem aż jedna trzecia ma nadwagę. Oznacza to istotny wzrost powszechnych problemów zdrowotnych i miliony przedwczesnych śmierci.
Jeśli masz nadwagę i trudno ci się powstrzymać od jedzenia, jednym z czynników tego może być poczucie winy...
Szybkie tempo wspołczesnego życia sprawia, że wielu ludzi ma kłopoty z dobrym odpoczynkiem. Niedosypiają w ciągu tygodnia i starają się nadrobić te zaległości w weekend. Okazuje się jednak, że takie postępowanie wcale nie pomaga zadbać o zdrowie, a wręcz może się wiązać z wyższym ryzykiem chorób serca.
Niczym grzyby po deszczu wyrosły bary podające fast food czy też junk food - które jest tanie i łatwe w produkcji oraz przechowywaniu, ale zawiera wiele niekorzystnych dla organizmu substancji.