Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Osoby narażone na wyższy poziom hałasu samolotów częściej mają wyższy wskaźnik masy ciała, oznaczający otyłość, a to może prowadzić do udaru lub nadciśnienia.
Zatorowość płucna, czyli zaburzenie spowodowane zakrzepami krwi w płucach (często wynikające z zakrzepicy żył głębokich), nierzadko jest śmiertelna. Co roku z jej powodu umierają setki tysięcy ludzi.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
Zaledwie kilka dni pracy na nocnej zmianie zaburza procesy białkowe związane z regulacją poziomu glukozy we krwi, metabolizmem energetycznym i stanami zapalnymi, czyli czynnikami, które mogą wpływać na rozwój przewlekłych problemów metabolicznych.
Osoby chore na cukrzycę typu 2, które przeszły operację bariatryczną, uzyskały znacznie lepszą długoterminową kontrolę poziomu glukozy we krwi w porównaniu z ludźmi, którzy otrzymali leczenie farmakologiczne lub zmienili styl życia.
Po utracie na wadze osoby, które cechowały się wcześniej nadwagą lub otyłością, wykazują większą ekspresję białka o nazwie kalistatyna w podskórnej białej tkance tłuszczowej. Białko to poprawia metabolizm i może być wykorzystane leczniczo u osób z otyłością i cukrzycą typu 2.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Najlepiej jest, jeśli najwięcej wysiłku fizycznego podejmiesz w godzinach wieczornych.
Po utracie na wadze osoby, które cechowały się wcześniej nadwagą lub otyłością, wykazują większą ekspresję białka o nazwie kalistatyna w podskórnej białej tkance tłuszczowej. Białko to poprawia metabolizm i może być wykorzystane leczniczo u osób z otyłością i cukrzycą typu 2.
W przypadku osób cierpiących na poważne choroby psychiczne, takie jak schizofrenia lub choroba afektywna dwubiegunowa, standardowe leczenie lekami przeciwpsychotycznymi może być problematyczne. Jakkolwiek leki te pomagają regulować chemię mózgu, często powodują metaboliczne skutki uboczne, takie jak insulinooporność i otyłość, co jest na tyle niepokojące, że wielu pacjentów przestaje przyjmować leki.
Szacuje się, że do 2050 roku prawie miliard ludzi będzie cierpiało na chorobę zwyrodnieniową stawów, najczęstszą postać zapalenia stawów. Obecnie zmaga się z nią aż 15 proc. osób w wieku powyżej 30 lat.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
U ludzi, którzy tygodniowo piją co najmniej 2 litry napojów zawierających cukier lub sztuczne słodziki, wyższe jest ryzyko wystąpienia nieregularnego rytmu serca zwanego migotaniem przedsionków.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem