Nawet jeśli wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, BMI) jest w normie, gdy w okolicach talii mamy nadmiar tkanki tłuszczowej, zagrażają nam różne choroby, a nawet przedwczesna śmierć.
Nadmierna masa ciała i zbyt obszerna talia w dojrzałym wieku może oznaczać szybsze starzenie się mózgu. Badacze University of Miami in Florida odkryli, że nadwaga ma związek ze zmianami struktury kory mózgowej charakterystycznymi dla starzenia się mózgu.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że na całym świecie z powodu otyłości cierpi 600 milionów ludzi, a 1,9 mld ma nadwagę. Dlaczego tak trudno jest zachować odpowiednią masę ciała? Może za to odpowiadać ewolucja, mówią uczeni.
Dla diabetyków utrzymywanie ciśnienia krwina poziomie nie wyższym niż 130/80 jest kluczowe, by mogli uchronić się przed zawałami i udarami.
Regularne picie kawy może pomóc w zachowaniu odpowiedniej wagi, wynika z nowych brytyjskich badań.
Jeśli w sypiali świeci się jakieś światło, może to mieć wpływ na poziom twojej wagi, odkryli uczeni z US National Institute of Environmental Health Sciences w Karolinie Północnej w USA.
Od długiego czasu jasne jest, że dieta ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie i ryzyko rozwoju różnych chorób. Lista dolegliwości, które wynikają z niewłaściwego sposobu odżywiania się jest dość długa i obejmuje poważane problemy zdrowotne, takie jak nowotwory.
Niechęć do osób otyłych jest dość powszechna i silna - wręcz odczłowieczająca tych, którzy mają problem z wagą, wynika z nowego brytyjskiego raportu.
Wakacje to okres, w którym wielu ludzi zyskuje na wadze. Wszystko dlatego, że odpoczynek sprzyja większemu dietetycznemu folgowaniu sobie: mniejszej kontroli nad ilością i jakością jedzenia.
Tempo chodzenia może wskazywać na poziom sprawności i szanse na długowieczność, mówią uczeni z Uniwersytetu w Leicester.
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Osoby w średnim wieku z otyłością brzuszną cechują się mniejszą objętością substancji szarej niż rówieśnicy o wadze w normie.