Krótkotrwała ekspozycja na zimno może pomóc osobom z brązowym tłuszczem spalać o 15 procent więcej kalorii w porównaniu do osób bez tej tkanki, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Współczynnik raka piersi wśród kobiet na całym świecie rośnie. Nowe badania pokazują, jakie są trendy związane z wiekiem i miejscem zamieszkania.
Samotność i izolacja społeczna mogą być większym zagrożeniem dla zdrowia niż otyłość, ich oddziaływanie zaś ciągle rośnie, mówią badacze z Brigham Young University.
Czterdziestu procentom przypadków demencji można by zapobiec lub je opóźnić dzięki modyfikcji 12 czynników ryzyka choroby.
Ludzie, którzy cierpią na długotrwały stres, mogą być też bardziej podatni na otyłość, wynika z badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Otyłość ma bezpośredni wpływ na zdrowie i wiąże się z powstawaniem agresywnych nowotworów, choć mechanizmy leżące u podstaw tego zjawiska są mało znane. Badania pokazują, że rak prostaty agresywniej rozwija się u otyłych mężczyzn.
Warto często i długo spacerować - dzięki temu można ograniczyć nadciśnienie.
Zawarte w kawie związki mogą skutecznie działać przeciw otyłości.
Wysokokaloryczna dieta w połączeniu ze stresem powoduje większy przyrost masy ciała niż taki sam sposób odżywiania w środowisku wolnym od stresu. Naukowcy z Garvan Institute of Medical Research odkryli szlak molekularny w mózgu, kontrolowany przez insulinę, który jest odpowiedzialny za dodatkowy przyrost masy ciała.
Według nowych badań ludzie jedzą więcej, gdy spożywają posiłek z przyjaciółmi i rodziną. Takie zjawisko to element facylitacji społecznej, czyli tego, że obecność innych ludzi znacząco wpływa na nasze zachowanie.
Badanie z udziałem ponad kilku tysięcy osób wykazało, że w przypadku ludzi, w których rodzinach ktoś chorował na cukrzycę, ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego zwiększało się o 26 proc.
Oddychanie zanieczyszczonym powietrzem ma niekorzystny wpływ na bakterie jelitowe, zwiększając ryzyko otyłości, cukrzycy, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i innych chorób przewlekłych, mówią uczeni z Univeristy of Colorado Boulder.