Naukowcy spieszący z pomocą osobom które nie są w stanie znieść reżimu diety opracowali sposób na przedłużenie uczucia sytości po spożyciu posiłku. Zawarty w nich kwas linolenowy pomaga w odchudzaniu, wpływając na uczucie sytości.
W najbliższą sobotę w centrum Warszawy rozpocznie się kampania społeczna na rzecz promocji zdrowego trybu życia „Jesteśmy aktywni”. W promocję aktywnego trybu życia zaangażowały się polskie gwiazdy telewizji i estrady.
Nowe badania wykazały, że wodorosty morskie zwane wakame, powszechnie używane w azjatyckiej kuchni do zup i sałatek, zawierają komponent wspomagający walkę z nadwagą.
Otyli ludzie są dwukrotnie bardziej narażeni na utratę wzroku, alarmuje najnowsze badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii. Raport sporządzony przez the Royal National Institute of the Blind (RNIB) ostrzega, iż miliony Brytyjczyków, zarówno dzieci jak i dorosłych, są zagrożone utratą wzroku z powodu chronicznej otyłości. W ich przypadku występuje zwiększone ryzyko pojawienia się jaskry i katarakty.
Kolejne badania dotyczące otyłości dowiodły, że nawet niewielka nadwaga powoduje wzrost ryzyka śmierci.
Wielu instruktorów fitnessu opracowało skuteczne metody walki z nadprogramowymi kilogramami; wielu, tak jak Chad Tackett, dzieli się swymi doświadczeniami oraz obserwacjami z tymi, którzy wciąż tę walkę przegrywają. Tymczasem od sukcesu dzieli zaledwie 13 kroków, niekoniecznie milowych...
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.
Jeżeli chcemy pozbyć się nadmiaru tłuszczu w okolicy talii to, zdaniem uczonych, najlepsze efekty uzyskamy dzięki kombinacji diety i odpowiedniej dawki ruchu. Jest ważnym, aby pozbyć się zapasów tłuszczu zalegających na naszym brzuchu gdyż jest on ściśle powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę lub problemy z sercem.
International Association of Agricultural Economists przeprowadziło badania, z których wynika, że na świecie żyje około 1 miliard ludzi z nadwagą, podczas gdy osób niedożywionych – około 800 milionów.
Amerykańscy naukowcy z University of California at San Francisco doszli do wniosku, że otyłość może być powodowana przez substancje znajdujące się w pożywieniu i zmieniające biochemiczne właściwości ludzi tak, że jedzą oni coraz więcej.
W wielu krajach europejskich otyłość zaczyna stanowić problem przypominający epidemię. Kolejne państwa podjęły kroki mające na celu rozwiązanie tej kwestii, były to jednak partykularne przedsięwzięcia, projekt PorGrow (pełna nazwa: Policy options for responding to the growing challenge from obesity: a cross-national comparative study) obejmuje międzynarodowe badania dotyczące otyłości i sposobów przeciwdziałania temu schorzeniu.
Popularny wskaźnik BMI (Body Mass Index), który określa prawidłowość masy ciała nie jest dla osób starszych tak ważny jak stosunek obwodu w talii do obwodu w biodrach. Właśnie posługując się tym drugim wskaźnikiem uzyskamy bardziej dokładne informacje na temat nadwagi czy otyłości osób powyżej 70-go roku życia.
Szwedzcy naukowcy opracowali test, na podstawie którego ocenia się prawdopodobieństwo wystąpienia demencji. Jako czynniki ryzyka wskazano: choroby układu krwionośnego, otyłość, wysokie ciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Każde z tych schorzeń podwaja ryzyko demencji, gdy zaś wszystkie występują jednocześnie, niebezpieczeństwo to wzrasta sześciokrotnie.
Naukowcy doszli do wniosku, że należy zrewidować powszechne przekonanie, iż przyjemność towarzysząca jedzeniu ma wpływ na nadwagę i otyłość.
Naukowcy podali, że seria zastrzyków zawierających nową szczepionkę spowodowała, iż szczury, na których jest testowana, utrzymywały niską wagę pomimo podawania im dużej ilości jedzenia.