Nadwaga i otyłość to w Polsce problem społeczny - dotyczy 61,6% mężczyzn i 50,3% kobiet i może być przyczyną chorób serca, układu krążenia, układu pokarmowego, stawów i kręgosłupa, a także wielu zaburzeń hormonalnych. Zbędne kilogramy wpływają niekorzystnie nie tylko na zdrowie i kondycję fizyczną, ale mogą stać się także przyczyną kryzysów psychicznych i złych relacji z otoczeniem.
Otyłość, zaburzenia układu krążenia i obniżona odporność organizmu to najczęściej spotykane choroby cywilizacyjne, których głównym powodem jest dieta uboga w owoce i warzywa. Jabłka posiadają wszelkie właściwości odżywcze świeżych owoców, uzupełniając naszą dietę w niezbędne witaminy, minerały i błonnik.
Większość z nas wie, że fast foody szkodzą a warzywa i owoce dają pozytywną energię, że sport jest zdrowy i nie należy się przejadać, itd. Wiemy i jednocześnie tego nie robimy! Dlaczego? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć diet coaching.
W Polsce na cukrzycę choruje ok. 2 milionów osób. Połowa z nich znajduje się w rejestrach osób z cukrzycą rozpoznaną i leczoną, zaś pozostałe 50% to przypadki cukrzycy nierozpoznanej i nieleczonej. Inaczej rzecz ujmując: 50% diabetyków nie przeprowadza samokontroli, zwiększając tym samym ryzyko powstania powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach zagrożenia życia.
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne składniki mineralne. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Wakacje to świetny okres, aby zrzucić kilka kilogramów i wymodelować sylwetkę. To także najlepszy czas w roku, żeby zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe i zadbać o zdrowie
Chudniesz w zgodzie z naturą bez żadnych skutków ubocznych ani efektu jo-jo - to jedno z haseł promujących produkty z Zielarni Ojca Klimuszko. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów uznała, że reklama ta wprowadzała konsumentów w błąd.
Dla miłośników jedzenia i smakoszy nigdy nie jest odpowiednia pora na odchudzanie. Latem chce się korzystać z wakacji i sezonowych pyszności. Jesienią zazwyczaj zajada się stres powrotu do codziennych obowiązków. Zimą organizm sam domaga się większej dawki kalorii. Ponadto okres świąteczno-karnawałowy nie sprzyja odchudzaniu. No i wreszcie wiosną przychodzi czas na refleksje przed wakacjami. Ale wtedy zazwyczaj okazuje się, że zbędnych kilogramów jest już za dużo...
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Z wiekiem, kiedy skóra staje się coraz mniej jędrna i elastyczna, wiele pań boryka się z problemem podwójnego podbródka. I wbrew pozorom nie dotyczy on tylko tych z nas, które ważą kilka kilogramów za dużo...
27 czerwca na rynku łódzkiego Centrum Handlowo - Rozrywkowego Manufaktura odbędzie się szósta edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza ta to międzynarodowy pokaz sztuki kulinarnej i ogólnopolski konkurs dla restauratorów na najlepszą potrawę.
Przypadek 42-letnia Anny Ryan z Wielkiej Brytanii wydawał się niesłychany - kobieta przeszła na dietę przyjmując dziennie pokarmy o wartości energetycznej nie przekraczającej 1200 kalorii, ale i tak ważyła 120 kilogramów. Sprawa wyjaśniła się dopiero, gdy odkryto, ze cierpi na rzadką chorobę - nieświadomie konsumuje duże ilości jedzenia w nocy.
Kobiety - szczególnie przed wakacjami - uparcie „testują" na sobie różne diety „cud", które kuszą szybkim pozbyciem się nadmiaru kilogramów. Pierwsze efekty bywają zauważalne już po kilku tygodniach, a nawet dniach, lecz zaraz potem stara waga powraca, do tego często z naddatkiem.
„Jedz smacznie i zdrowo" to akcja edukacyjno-promocyjna, którą firma Nestlé prowadzi od 2008 roku. Obejmuje ona m.in. spotkania z ekspertami żywieniowymi oraz dystrybucję materiałów informacyjnych w wybranych sieciach handlowych. Wszystko po to, by zwiększyć wiedzę Polaków na temat prawidłowego żywienia i budowania zbilansowanej diety.
2 czerwca w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja prasowa przedstawiająca założenia nowo powstałej Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą. Jej inicjatorem był Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Koalicja zrzesza lekarzy różnych specjalności, a także stowarzyszenia i instytucje od lat działające na rzecz edukacji diabetologicznej.