Tysiące osób na całym świecie właśnie rozpoczęły dietę po corocznym, bożonarodzeniowym oddawaniu się przyjemnościom, ale jak sugerują badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Appetite, im bardziej skomplikowana dieta odchudzająca tym większe prawdopodobieństwo szybkiej rezygnacji z niej.
Kto, gdzie i jak się odchudza? Pierwszy na tak wielką skalę globalny sondaż Reader's Digest na temat odchudzania odkrywa, jak w różnych stronach świata ludzie zmagają się z problemem nadwagi.
Gdy minie już oszołomienie spowodowane zabawą sylwestrową, nadchodzi czas na snucie planów na kolejny rok. Jak co roku obiecujemy sobie rzucenie palenia, więcej ruchu i stratę kilku kilogramów. Co zrobić, aby na obietnicach się nie skończyło?
Koniec roku to czas podsumowań, wspomnień i listy postanowień na kolejne dwanaście miesięcy. Nawet jeśli poprzedni wykaz dawno poszedł w zapomnienie, lubimy przygotowywać nowy katalog noworocznych zobowiązań - to nowe cele, nowe nadzieje, nowe wyzwania. I co z tego, że nie wszystko udało się zrealizować? Tym razem na pewno się uda...
To co jemy - i jak jemy - ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też wydajność w pracy i sprawność procesów myślowych. Nie wspominając o sile do wykonywania codziennych obowiązków.
Spożywanie alkoholu, nawet w niewielkich ilościach, może podnieść ryzyko nawrotu nowotworu piersi nawet o 30%.
Śniadanko - spacerek, kawka - deserek, następnie obiadek i kilka czekoladek, potem podwieczorek na dobry humorek i kolację obfitą na noc wyśmienitą... Tak właśnie mniej więcej wygląda standardowy schemat świątecznego dnia. Wspaniałe potrawy przygotowane specjalnie na świąteczne dni nie dają spokoju i każą się zjadać w naprawdę sporych ilościach.
Cukrzyca to choroba, która jest obecnie globalnym zabójcą, niemniej groźnym niż HIV/AIDS. Mimo niebezpieczeństwa, jakie stwarza, ciągle nieliczni mają na jej temat dostateczną wiedzę, wielu zaś choruje nawet o tym nie wiedząc. Poniżej przedstawiamy sześć powszechnie funkcjonujących mitów na temat cukrzycy.
U osób chorych na schizofrenię szereg czynników może prowadzić do otyłości. Konsekwencją dodatkowych kilogramów jest złe samopoczucie. Przedstawiamy kilka rad, jak zachować szczupłą sylwetkę.
Stosowanie diety bogatej w węglowodany powoduje niemal natychmiastowe zmiany we florze jelit myszy, a modyfikacje te sprawiają, że zwierzęta stają się otyłe.
Otyłość staje się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie. W Polsce blisko 60% osób powyżej 50. roku życia cierpi na nadwagę, a i tak zaliczani jesteśmy do szczuplejszych narodów europejskich. Niestety, te wskaźniki rosną. Co więcej, sytuacja pogarsza się wśród osób młodych i dzieci.
Czasy, kiedy tran był obowiązkowym elementem uzupełniającym prawidłową dietę przedszkolaków dawno minęły. Dziś nikt już nie gania maluchów z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego wielu dorosłych zapomniało, jak cenne właściwości kryje ona w sobie.
Utrzymanie prawidłowego stężenia "dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach.
Zyskiwanie na wadze przysparza nie lada kłopotów - może zmniejszyć szanse na zdrową jesień życia o niemal 80%, przekonują naukowcy.
Jesienna pogoda i niska temperatura sprzyjają przeziębieniu, grypie i anginie. Jeśli wzmocnisz swój układ immunologiczny odpowiednio wcześnie, będzie on wstanie stoczyć walkę z jesienno - zimowymi dolegliwościami.