Gdy na zewnątrz leży śnieg, powroty do ciepłego, przytulnego domu to prawdziwa przyjemność. Z ogrzewaniem pomieszczeń trzeba jednak ostrożnie, zbyt wysoka temperatura w mieszkaniu, to większe wyzwanie dla organizmu, kiedy wychodzi się na dwór. Poza tym uczeni znaleźli związek miedzy przegrzanym wnętrzem a otyłością.
Otyłość i zawansowanie w latach to fatalna kombinacja. Na pewnym etapie bowiem znacznie pogarsza możliwości poruszania się. Nigdy jednak nie jest za późno na zmiany. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez pracowników Wake Forest University, plan odchudzania połączony z treningiem polegającym na regularnych spacerach, może zwiększyć mobilność u starszych, otyłych osób z problemami zdrowotnymi serca nawet o 20%.
Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
Jedna z amerykańskich firm farmaceutycznych, Zafgen, ogłosiła na początku stycznia, że jej nowy lek uzyskał pozytywne rezultaty w badaniach z udziałem osób otyłych. Twórcy medykamentu zapewniają, że jest skuteczny w walce z nadmiarem kilogramów i nie wykazuje skutków ubocznych.
Duża szklanka soku pomarańczowego może poprawić swoją wydolność organizmu i redukuje poziom cholesterolu.
Czasem nawet najlepsza dieta nie pomaga w zrzucaniu kalorii, bądź jej efekty są dalekie od tego, czego można się było spodziewać po rygorystycznym przestrzeganiu zdrowego i lekkiego jadłospisu. Przyczyn może być wiele - niektóre są dalekie od oczywistości, warto wiec zapoznać się z potencjalnymi przeszkodami na drodze do ładniejszej sylwetki i lepszego samopoczucia.
Uczeni oszacowali koszty niedostatecznej ilości snu. Brak odpowiedniego wypoczynku powoduje rozdrażnienie, zniechęcenie, spadek formy oraz wyczerpanie.
Znaczna część zgonów w wyniku choroby serca jest spowodowana wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Warto znać podstawowe informacje na ten temat, aby chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Lista korzyści prozdrowotnych u osób, które decydują się rzucić palenie jest obszerna, teraz można do niej dopisać poprawę poziomu cholesterolu, twierdzą uczeni.
Nowe leki pomagają walczyć z zagrażającymi życiu zakrzepami w żyłach, czytamy w e właśnie wydanym numerze „The New England Journal of Medicine".
Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków.
Utrzymanie prawidłowego stężenia „dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Dlatego bardzo ważne jest regularne kontrolowanie poziomu cholesterolu. Właśnie kończy się, trwająca cały 2010 rok, akcja pod hasłem „Zbadaj poziom swojego cholesterolu" organizowana w ramach programu Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia, której celem było ułatwienie pacjentom dostępu do bezpłatnych badań poziomu cholesterolu.
Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Dążenie do utraty na wadze może stanowić bardzo trudną walkę u osób najbardziej otyłych Jest to niełatwe zarówno psychicznie, jak i fizycznie dla większości ludzi, którzy próbują stracić niechciane fałdki. Wyszukiwanie sposobu na schudnięcie to też prawdziwa droga przez mękę, bowiem takich metod znajdziemy choćby w Internecie tysiące, a rynek zalany jest różnorodnymi pigułkami mającymi wspomagać cały proces. Teraz dorzucono kolejny farmaceutyk - Contrave, który został zaakceptowany przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków FDA (ang. Food and Drug Administration, w skrócie FDA).
Wyobrażenie sobie spożywania określonego posiłku sprawia, że jada się go mniej, mówią uczeni.