Smażone jajka, boczek, pączek z czekoladą - cokolwiek należy do ulubionych, aczkolwiek niezdrowych śniadań, bywa chętniej wybierane po nocy, która nie cechuje się porządnym, głębokim snem.
W teorii nic, co ludzkie nie powinno być nam obce. Zdawać by się mogło, że w XXI w. tabu dotyczące wielu tematów zostało zniesione. Tymczasem sprawy, o których wstydzimy się mówić ciągle istnieją; co więcej - zmieniają się cyklicznie co kilkanaście - kilkadziesiąt lat. Co ciekawe, walka z niektórymi chorobami niegdyś objętymi tabu dzisiaj staje się przedmiotem wielu edukacyjnych akcji społecznych.
Otyłość staje się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie, mimo że codziennie miliony ludzi na świecie wypowiadają wojnę swoim zbędnym kilogramom. W Polsce blisko 60% osób powyżej 50. roku życia cierpi na nadwagę, a i tak zaliczani jesteśmy do szczuplejszych narodów europejskich. w
Nawet niewielka „nadwyżka" tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha lub bioder może podwoić ryzyko śmierci u pacjentów z chorobą wieńcową serca. Badacze z Mayo Clinic w USA odkryli, że nawet niewielki „brzuch piwny" lub tzw. muffin top, tj. fałda brzuszna, boczki lub wałki tłuszczu, narażają na znacznie większe ryzyko niż w przypadku, gdy tkanka tłuszczowa kumuluje się w innych miejscach ciała.
Otyłość może okazać się w przyszłości jednym z najważniejszych polskich problemów społecznych. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nadwaga przestała być już tylko kwestią estetyki, a stała się powszechną chorobą, która dotyka coraz większy odsetek naszego społeczeństwa. Dietetycy biją na alarm.
Japończycy najszczuplejsi, a mieszkańcy wysp Pacyfiku ciężsi od nich o około 70%. Amerykanie ciągle przybierają na wadze i są w czołówce najbardziej otyłych narodowości. Gdzie na mapie zbędnych kilogramów i nadmiaru tkanki tłuszczowej znajduje się Polska? Dietetycy zgodnie alarmują – nadwaga i otyłość to problem globalny i wróg publiczny numer jeden w większości krajów. Warto się mu przyjrzeć i podjąć z nim skuteczną walkę.
Pacjenci, którzy przeszli operację mającą na celu pomoc w utracie na wadze, nie tylko zyskali ładniejszą sylwetkę i większą szansę na zdrowie, ale wykazywali lepszą pamięć i zdolność koncentracji.
Twoja waga zmienia się z wiekiem, ale i pod wpływem różnych sytuacji w życiu, np. ciąży, urodzenia dziecka, pokwitania. Niby to normalne, ale nie czujesz się sobą. Stosowane diety nie przynoszą efektu? Poznaj bliżej przyczynę swoich problemów z wagą, zdiagnozuj ją i wprowadź w życie zalecenia XL-S Medical Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą.
Niemal dzień w dzień słyszymy słowa powtarzane niczym mantra: "Pilnuj swojej wagi, patrz co jesz". Takie postępowanie sprzyja obniżeniu ryzyka zapadnięcia na chorobę sercowo-naczyniową i cukrzycę czy też ryzyka przedwczesnego zgonu. Aczkolwiek może istnieć jeszcze jeden argument. Nowe badania sugerują, że otyłość wpływa na rokowania raka piersi, a zwłaszcza na jego skłonność do rozprzestrzeniania się. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Cancer Research, zapewniają wgląd z pierwszej ręki w bezpośrednią relację przyczynowo-skutkową i mogą stanowić nową ścieżkę terapeutyczną.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Każdy element ludzkiego organizmu wymaga troski. Nie inaczej jest w przypadku mózgu. Ponieważ średnia długość życia wydłuża się, otępienie staje się bardziej powszechne. Badania Laury Fratiglioni, szwedzkiej naukowiec, wykazały, że każdy może zminimalizować ryzyko zachorowania.
Korzyści płynące z konsumpcji czarnych jagód (Vaccinium myrtillus, borówka czarna) wykazano w kilku badaniach dotyczących żywienia, dzięki zawartości polifenoli owoce te mają pozytywny wpływ na układ krążenia.
Wiadomo powszechnie, że niedobór snu negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród pejoratywnych aspektów niedospania są: gorsze samopoczucie, osłabienie, obniżona sprawność fizyczno-intelektualna, zaburzenia metabolizmu. Te ostatnie mogą powodować problemy z utrzymaniem właściwej wagi. Teraz problem z otyłością okazuje się być jeszcze intensywniejsze, bowiem uczeni odkryli, że niedostateczna ilość snu sprzyja objadaniu się.
Uciążliwy ból trwający wiele godzin, trudności z chodzeniem i wykonywaniem najprostszych czynności. Ponadto zaburzenia snu, ogólne pogorszenie nastroju, często depresja - to objawy, które towarzyszą zaawansowanej chorobie stawów. Pomimo szybkiego rozwoju współczesnej medycyny, jest to wciąż jeden z poważniejszych problemów z jakim spotyka się wiele osób.