Powoduje zmiany struktury fizycznej kości i zmniejszenie ich masy. Rezultatem jest osłabienie i dysfunkcje układu kostnego, w konsekwencji prowadzące do groźnych złamań.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Po raz kolejny eksperci przekonują, że warto zacząć ćwiczyć bez względu na wiek. Także siedemdziesięciolatkowie doznają korzyści z podjęcia regularnego wysiłku fizycznego.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Masz cukrzycę? Nie odchudzaj się nadmiernie. Na lepsze zdrowie możesz liczyć, gdy masz „trochę ciała". Diabetycy z niedowagą mieli najwyższe ryzyko wcześniejszego zgonu, prawie trzykrotnie wyższe niż pacjenci z prawidłową masą ciała.
Utrata masy ciała jest związana z utratą gęstości kości u kobiet w średnim i starszym wieku, wynika z nowego badania USA.
Nadmiar soli nawet o 50 procent zwiększa ryzyko wystąpienia takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i zgaga.
Resweratrol, związek znajdujący się między innymi w winie i czekoladzie, może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.
Starsze kobiety, które są zadowolone z życia, mogą mieć lepsze zdrowie kości, wynika z fińskich badań.
Masz kłopoty z zasypianiem? Często budzisz się w nocy i rano odczuwasz zmęczenie? To dziś powszechny problem. Pomocne mogą być różne techniki relaksacyjne, lepsza higiena snu oraz magnez.
Osteoporoza jest określana jako podstępna choroba, bo postępuje niepostrzeżenie i często nie daje oznak do bardzo później fazy rozwoju. Często dotyka starsze kobiety, więc w powszechnej wyobraźni przeciętny pacjent z tą chorobą to staruszka, której trudno jest utrzymać odpowiednią postawę. To jednak nie wszystko - przeczytaj o tym, co mniej oczywiste w związku z osteoporozą.
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
Być może nie lubisz swoich pieprzyków, bo musisz na nie uważać i sadzisz, że nie przydają ci uroku? Niesłusznie - mogą mieć ważną funkcję, tj. chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak osteoporoza.
Picie herbaty pomaga wzmocnić zdrowie kości - okazuje się, że może uchronić przed złamaniami szyjki kości udowej.
Olej kokosowy zyskuje na popularności. Jest coraz łatwiej dostępny i wielu uważa, że warto o nim pamiętać robiąc zakupy, bo okazuje się, że jego zdrowotne korzyści są trudne do przecenienia.