Powoduje zmiany struktury fizycznej kości i zmniejszenie ich masy. Rezultatem jest osłabienie i dysfunkcje układu kostnego, w konsekwencji prowadzące do groźnych złamań.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Dieta śródziemnomorska jest polecana jako jedna z najzdrowszych. Pomaga zachować dobre samopoczucie pomimo upływu czasu. Do długiej listy dobroczynnych działań tego sposobu odżywiania się można dodać ochronę starszych kobiet przed złamaniami.
To jaki styl życia prowadziłeś/aś w młodości, ma wpływ na proces starzenia się. Zobacz, co mogło zaszkodzić dobrej starości oraz jak naprawić ewentualne szkody.
Wiadomo już od jakiegoś czasu, że regularna aktywność pomaga zachować dobre zdrowie, w tym może zmniejszyć ryzyko różnych nowotworów. Teraz jednak badacze wyjaśniają, skąd bierze się wspomniany efekt treningów.
Rodzynki są świetnym dodatkiem i do deserów i do innych potraw. Warto je jednak uwzględniać w jadłospisie nie tylko ze wzgledu na smak, ale i liczne właściwości prozdrowotne oraz przeciwstarzeniowe.
Kolejne doniesienia ze świata nauki potwierdzają dobroczynną dla kości moc herbaty.
Weź swoje zdrowie w swoje ręce. Zobacz, jak o siebie zadbać, by móc liczyć na lepsze samopoczucie przez długie lata.
20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy. Eksperci podkreślają, że najważniejsza jest profilaktyka - styl życia może istotnie obniżyć ryzyko choroby.
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Wysokie spożycie soi wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych – wynika z badań prowadzonych w ramach programu „The Shanghai Women's Health Study”, w trakcie którego przebadano prawie 75 tys. kobiet.
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Po raz kolejny eksperci przekonują, że warto zacząć ćwiczyć bez względu na wiek. Także siedemdziesięciolatkowie doznają korzyści z podjęcia regularnego wysiłku fizycznego.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Masz cukrzycę? Nie odchudzaj się nadmiernie. Na lepsze zdrowie możesz liczyć, gdy masz „trochę ciała". Diabetycy z niedowagą mieli najwyższe ryzyko wcześniejszego zgonu, prawie trzykrotnie wyższe niż pacjenci z prawidłową masą ciała.