Uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym są główną przyczyną związanego z wiekiem osłabienia zdolności poznawczych i siły mięśni. Przeciwutleniacze mogą zmniejszać stres oksydacyjny i zapobiegać pogorszeniu się stanu zdrowia związanemu ze starzeniem się.
Od 50-go roku życia następuje stopniowe osłabienie zarówno aktywności fizycznej, jak i zdolności poznawczych, ponieważ są one ze sobą skorelowane. Co słabnie jednak jako pierwsze? Czy aktywność fizyczna wpływa na mózg, czy odwrotnie? Aby odpowiedzieć na to pytanie, wykorzystano bazę danych ponad stu tysięcy osób w wieku 50 - 90 lat, których zdolności fizyczne i poznawcze były mierzone co dwa lata przez ponad dekadę.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham, ludzie, którzy często mają nieprzyjemne sny w wieku średnim, są bardziej narażeni na demencję w późniejszym życiu.
Sztuczna inteligencja może przewidzieć z 92-procentową dokładnością, u których osób rozwinie się demencja w ciągu najbliższych dwóch lat.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Osłabieniu funkcji poznawczych towarzyszy szybsze tempo utraty masy kostnej. W pięcioletnim okresie pogarszania się funkcji poznawczych zwiększa się ryzyko złamań u kobiet.
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
Wyniki nowego badania pokazują, że zmiany stylu życia mogą pomóc w poprawie funkcji poznawczych u osób starszych doświadczających osłabienia kognitywnego, które poprzedza demencję.
Być może chcielibyśmy, by niektóre wspomnienia były dla nas dopstępne przez całe życie, jednak wiele czynników fizycznych i emocjonalnych może negatywnie wpłynąć na naszą zdolność do zachowywania informacji przez długi czas.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Pozostawanie w domu z powodu epidemii koronawirusa sprzyja przesiadywaniu przed telewizorem. Lepiej jest jednak próbować znaleźć inne zajęcia, długie oglądanie tv przez seniorów osłabia ich pamięć.
Jak podają eksperci z Alzheimer Siciety w Kanadzie, 40 procent osób w wieku powyżej 65 lat doznaje jakiejś formy osłabienia pamięci. Jeżeli nie ma żadnych chorób u podstaw tego zjawiska, określa się je jako „upośledzenie pamięci związane z wiekiem" i jest uważane za część normalnego procesu starzenia się. Kiedy zaś zjawisko to przybiera chorobową formę?
Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
Jeśli zmagasz się z chorobami serca, o wiele bardziej grozi ci demencja. Wszystko dlatego, że mózg może nie być zaopatrywany w taką ilość tlenu, jaka dostawała się do niego wcześniej.