Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
Regularnie jedz orzechy włoskie - to pomoże ci obniżyć ryzyko sercowo-naczyniowe związane z nadciśnieniem.
Kolejne badania zachęcają do zmiany obecnego stylu jedzenia na śródziemnomorski. Dzięki takiemu jadłospisowi nie tylko dłużej pożyjesz, ale też będziesz mógł/mogła liczyć na lepsze zdrowie do sędziwych lat.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Wiele chorób rozwija się z powodu nieodpowiedniej diety, alarmują uczeni. Okazuje się, że błędy w odżywianiu odpowiadają za jedną piątą zgonów w wymiarze globalnym.
Orzechy włoskie i migdały są szczególnie polecane osobom a cukrzycą typu 2, pomogą zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym u diabetyków.
Śródziemnomorski jadłospis jest powszechnie zalecany jako bardzo zdrowy, pomaga zachować zdrowie układu sercowo-naczyniowego, osłabia ryzyko demencji, może chronić przed różnymi nowotworami, wreszcie - pomaga zachować odpowiednią wagę. Teraz wykazano, że w przypadku kobiet takie jedzenie może obniżyć prawdopodobieństwo udaru.
Tkanka tłuszczowa pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Obecnie zaś dużym problemem okazuje się niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej, które skutkują nadwagą i zbyt dużą ilością tłuszczu. Aby ją zmniejszyć, warto sięgnąć po określone produkty, które pomoga spalić nadwyżkę tkanki tłuszczowej.
Niedostateczna ilość błonnika, owoców i warzyw, a także nikłe dawki zdrowych tłuszczów w diecie oznaczają ryzyko problemów z sercem. W Europie wyniku chorób sercowo-naczyniowych co roku umiera ponad 4 miliony ludzi.
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
Warto dodać do codziennego menu orzechy laskowe - działają korzystnie w wielu obszarach: pozwolą zachować młody wygląd skóry, moga poprawić sen i uchronić przed rozmaitymi chorobami.
Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Więcej nasion, suszonych owoców i orzechów w diecie to lepsze zdrowie serca i całego układu krążenia.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów: