Wiosna i lato to najbardziej uciążliwy czas w roku dla osób uczulonych na pyłki. Zwykle do połowy lipca w powietrzu utrzymuje się wysokie stężenie pyłków traw, do końca sierpnia intensywnie pyli też silnie uczulająca bylica. We wrześniu z kolei alergicy powinni uważać na pyłki ambrozji, które w ostatnich sezonach coraz częściej pojawiają się w naszym kraju, przenoszone przez wiatr nawet tysiące kilometrów z krajów południowej Europy.
Aby zapewnić organizmowi siły i energię poszukujemy produktów, które dostarczą mu niezbędne składniki. Do tego nie trzeba jednak wiele wysiłku. Natura sama podpowiada, co jeść, aby utrzymać ciało w dobrej formie.
Kwiecień przynosi cieplejszą aurę, pąki drzew i więcej słońca, ale dla niektórych oznacza jednocześnie katar, kichanie, łzawienie oczu - wiosna to sezon alergii.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Nawet jeśli nie zaczynasz dnia wraz ze wschodem słońca, po południu odczuwasz zmęczenie? Nie dajesz rady wypełnić wszystkich obowiązków, bo po prostu brakuje ci energii? Nie potrafisz rozłożyć sił na cały dzień? Być może powód jest prostszy niż myślisz. Zdarza się, ze sami sobie niepotrzebnie zabieramy zasoby energii.
Orzechy zostały już wielokrotnie docenione jako produkty zapewniające ważne składniki odżywcze, Teraz okazuje się, że są pomocne przy zachowaniu odpowiedniej masy ciała.
Uczeni odkryli, że ci, którzy codziennie jedli orzechy, byli o 20 proc. mniej narażeni na śmierć w czasie trwania badania, niż ci, którzy nigdy po nie nie sięgali.
Zasada skutecznego odchudzania jest prosta - trzeba spalić więcej kalorii niż się je. To jednak może być wyzwaniem, gdy odczuwa się głód i trudno odmówić sobie przekąski. Istnieje jednak efektywne rozwiązanie. Pięć niżej wymienionych produktów dobrze nasyci i poskromi głód sprawiając, że nie będzie trzeba co chwilę sięgać po dodatkowe posiłki.
Nowe badania wykazały, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem raka trzustki.
Chłodniejsze jesienne dni skłaniają do sięgania po ciepłe jedzenie i różnorodne smakołyki. Warto jednak zadbać o to, by posiłki te były bogate w błonnik.
Badania wykazują, że regularne jedzenie orzechów przynosi korzyści w zakresie czynności nerek i układu krążenia.
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Na razie odmładzające efekty wyciągu zostały wykazane u nicieni, ale uczeni wierzą, że podobny mechanizm dotyczy ludzi.
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.