Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Orzechy włoskie plasują się na pierwszym miejscu wśród wszystkich orzechów, jeśli chodzi o kombinację najzdrowszych i najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Żyjemy w coraz większym pośpiechu, często jemy poza domem, ale jednocześnie chcemy odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi cennych składników odżywczych. Po jakie przekąski sięgamy w ciągu aktywnego dnia i jak radzimy sobie z nagłym atakiem głodu? Często nie wybieramy najlepszych możliwości, wręcz przeciwnie sięgamy po niezdrowe przekąski, które znajdą się w zasięgu naszego wzroku. Jak skutecznie poradzić sobie z tym problemem?
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Zimą i wiosną często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy.
Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawał Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Ich wyniki wykazały, że 28 gramowa porcja orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania przeprowadził dr David J. Baer, lekarz nadzorujący z Wydziału Badań Rolnictwa USDA.
W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty – zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.
Problemy ze wzrokiem często wynikają z niedoboru składników odżywczych, głownie witamin i minerałów. Wprowadź na stałe do swojej diety kilka produktów, a po problemach ze zmęczonymi oczami nie będzie śladu. Odpowiednio skomponowane posiłki to naturalne leki dla oczu.
Włoskie, laskowe, ziemne czy pistacjowe - odmian orzechów jest znacznie więcej, jednak każdy ich rodzaj zawiera niezwykle cenne dla zdrowia składniki, które nie tylko chronią przed powstawaniem licznych chorób, ale także usprawniają funkcjonowanie całego organizmu.