Śródziemnomorski jadłospis jest powszechnie zalecany jako bardzo zdrowy, pomaga zachować zdrowie układu sercowo-naczyniowego, osłabia ryzyko demencji, może chronić przed różnymi nowotworami, wreszcie - pomaga zachować odpowiednią wagę. Teraz wykazano, że w przypadku kobiet takie jedzenie może obniżyć prawdopodobieństwo udaru.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Oliwka w kosmetyce ma za zadanie wygładzić, rewitalizować, odżywić oraz nawilżyć skórę. Naszym ulubionym obszarem ciała, który poddajemy szczególnej uwadze jest właśnie twarz. To ona jest naszą wizytówką, chcemy, żeby wyglądała olśniewająco na co dzień dlatego dobrze jeśli wybieramy przemyślane kosmetyki, które odpowiadają na potrzeby naszej skóry w każdym wieku.
Skóra twarzy to jedna z najdelikatniejszych części ciała. Wymaga więc szczególnie troskliwej pielęgnacji. Nie wystarczy codziennewklepanie kremu - kosmetolodzy radzą, by przy tej okazji wykonywać takze masaż twarzy. Pomoże to nie tylko w optymalnym wykorzystaniu kosmetyku, ale także poprawia koloryt, elestycznośc i jędrność skóry.
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Unikatowe właściwości aromaterapii znane są już od wieków. Nie od dziś wiadomo, że zapach pomaga przy bólu głowy, stresie lub bezsenności. Rozpylony w biurze zwiększa efektywność pracy, a w sklepie przyczynia się do wzrostu sprzedaży. Co więcej, odpowiednio dobranym aromatem można zwalczać trądzik oraz wpłynąć kojąco na podrażnioną skórę.
Nasz klimat nie należy do najbardziej przyjaznych skórze. Zmiany pogody, wahania temperatury sprawiają, że nasza skóra staje się jeszcze delikatniejsza i potrzebuje wsparcia. Taką pomoc zapewnia optymalnie dobrana dieta, także ta dla skóry. Pomocne tu będą preparaty na bazie koncentratów z liści oliwnych.