Wieczorna lampka czerwonego wina i kawałek sera, np. pleśniowego, to moment, na który wielu ludzi czeka cały dzień... i słusznie, bo umiarkowane ilości czerwonego wina są powszechnie polecane: pomagają zapobiegać parodontozie, chronią wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca. To jednak nie wszystko. Oto kilka ciekawych, niestandardowych zastosowań czerwonego wina.
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.