Osoby, które spożywają oleje roślinne zamiast masła, mogą zyskać korzystne efekty zdrowotne, a nawet mieć niższe ryzyko przedwczesnej śmierci - wynika z badania naukowców z Mass General Brigham, Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Nazywany jest „oliwką północy” i po ulepszeniach już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I jest od niej dużo tańszy.
Świąteczne potrawy to przysmaki, które trudno przygotować bez dodatku oleju. Wykorzystaj, więc święta jako okazję do dostarczenia organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Choroby układu sercowo-naczyniowego są w Polsce głównym problemem medycznym i powodują blisko 50 procent przedwczesnych zgonów. Choć większość z nas wie, jakie są przyczyny tych schorzeń, nie zawsze potrafimy wyeliminować ryzyko.
W czasie odchudzania bardzo często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu całkowicie. Tymczasem okazuje się, że to jeden z poważniejszych błędów osób, które zamierzają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tłuszcz jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, stanowiąc źródło energii i umożliwiając przyswajanie witamin E, D, K czy A.
Olej rzepakowy może zmniejszyć ryzyko chorób serca – potwierdza amerykańska FDA.
Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!
Ostatnio olej kokosowy zyskuje uznanie zarówno dietetyków, jak i konsumentów. Prawdą jest bowiem, że ma wiele pozytywnych właściwości, m. in. wspomaga zdrowie serca, wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry. Odkryto też, że może być pomocny w odchudzaniu, choć w tym zakresie wyniki nie są tak jednoznaczne.
Różnorodna dieta, bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych wpływa na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Ważnym jej elementem są tłuszcze, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie. Dlatego tak istotne jest, aby wybierać wartościowe tłuszcze o niskiej zawartości kwasów nasyconych i wysokiej zawartości kwasów nienasyconych. Przykładem takiego tłuszczu jest właśnie olej rzepakowy, zwany też "oliwą Północy".
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Po wakacjach nasza skóra często traci blask. Słońce, kąpiele w słonej i chlorowanej wodzie, wiatr, czy klimatyzacja nie pozostają bez wpływu na kondycję naszej skóry. Wiele kobiet po okresie letnim zmaga się z przesuszonymi włosami i skórą, przebarwieniami czy popękanymi naczynkami. 70 procent kobiet przykłada większą wagę do pielęgnacji skóry tuż po wakacjach, a 50 procent z nich korzysta z domowych - naturalnych metod przywracania skórze piękna – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO.
Substancje zawarte w olejach z nasion mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu sercowo-naczyniowego.
Produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły "light" próbując schudnąć, lub co najmniej, w nadziei, że nie zyskają na wadze. Jednak czy te produkty są skuteczne, czy nie, to kwestia sporu: prawdą jest jednak, że zawierają mniej kilodżuli, a ludzie nierzadko nadmiernie rekompensują to sobie jedząc więcej.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem