Naukowcy twierdzą, że pozytywny stan umysłu - czyli poczucie szczęścia - ma wpływ na geny. W Centrum Psychoneuroimmunologii Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles sprawdzono, jak pozytywny stan mentalny oddziałuje na ekspresję ludzkich genów.
Radioterapia to jeden ze sposobów na walkę z nowotworami. Jednak możliwe, że w przyszłości będzie wykorzystywana także do stymulowania układu odpornościowego, a tym samym jeszcze skuteczniejszego leczenia raka. Na Politechnice Darmstadt odkryto, że promieniowanie rentgenowskie wyzwalają nasilenie sygnalizacji wapnia w komórkach układu odpornościowego.
Z wiekiem nasz układ odpornościowy działa słabiej. Stajemy się bardziej podatni na infekcje, a szczepienia nie są już tak skuteczne.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Słonecznik to dobra przekąska i dodatek do sałatek. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i pomaga zadbać o urodę - oto dziewięć pozytywnych efektów jego działania.
Zmiany w układzie odpornościowym mogą wskazywać, dlaczego czynniki społeczne, takie jak samotność, wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Witamina D jest kluczowa dla aktywacji mechanizmów obronnych naszego organizmu, bez jej odpowiedniej ilości komórki układu odpornościowego - limfocyty T - nie mogą reagować i zwalczać poważnych infekcji.
COVID-19 może zwiększać ryzyko powstania zakrzepów u kobiet w ciąży, przyjmujących estrogen w środkach antykoncepcyjnych lub stosujących hormonalną terapią zastępczą.
Panują różne przekonania co do tego, na ile stan czystości naszego otoczenia wpływa na nasz układ odpornościowy i ryzyko alergii. Czy nadmiernie odkażone mieszkanie może zaburzać pracę naszego układu odpornościowego?
Aby wzmocnić swoją odporność i wspomóc działanie szczepionek, trzeba być aktywnym fizycznie.
Według ekspertów cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych w żywieniu człowieka. Jest nie tylko niezbędny w różnych procesach fizjologicznych, ale stanowi także lek w profilaktyce wielu chorób.
Pozostawanie w izolacji, bez dostępu do siłowni i klubów sportowych, nie powinno oznaczać rezygnacji z ćwiczeń, mówią uczeni University of Bath. Regularne, codzienne treningi odgrywają ważną rolę w zachowaniu zdrowego układu odpornościowego.
Praca zmianowa i nieregularne harmonogramy obowiązków zawodowych mogą powodować wiele problemów zdrowotnych i osłabiać naszą obronę przed infekcjami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na University of Waterloo.