Skarżysz się na brak odporności, często się przeziębiasz, do tego dokuczają ci nawracające infekcje i masz już dość ciągłego łykania kolejnych lekarstw? Możesz to zmienić - sięgnij po lekarstwo, który dała nam sama natura - żurawinę. Do niedawna znana w Polsce tylko nielicznym smakoszom, obecnie przebojem zdobywa rynek.
Jesień to „ostatni dzwonek”, aby pomyśleć o wzmocnieniu odporności - tym bardziej, iż może osłabiać ją nasze gorsze samopoczucie. Spadek temperatur, ograniczony dostęp do światła słonecznego oraz powrót do rutynowych obowiązkówi związany z nimi stres, stanowią poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego systemu immunologicznego.
W badaniach klinicznych przeprowadzonych w Finlandii udowodniono, że stosowanie Lactobacillus rhamnosus GG zwiększa odporność na infekcje dróg oddechowych.
Ból głowy, osłabienie, wyczerpanie, obniżenie odporności i rozdrażnienie stanowią towarzyszące przesileniu, jednak można im zaradzić stosując kilka sprawdzonych trików. Po pierwsze, niezwykle istotna w tym okresie jest aktywność fizyczna. Najczęściej rekomenduje się umiarkowany wysiłek, np. ruch na świeżym powietrzu.
Już przed wiekami odkryto, że sok z aloesu działa regenerująco oraz uodparniająco na organizm. Zawarte w nim polisacharydy modulują biologiczną aktywność pozostałych zawartych w nim związków tak, aby efektywnie ze sobą współdziałały. W podobny sposób aloes balansuje reakcje zachodzące w organizmie - np. blokuje ból i powstawanie stanów zapalnych. Sok z miąższu tej unikalnej rośliny idealnie sprawdzi się w stanach osłabienia i przemęczenia, ponieważ pomoże organizmowi w regeneracji i nabraniu nowych sił.
Seks pomaga zwalczyć choroby. Badania naukowe udowadniają, że regularne uprawianie seksu przyczynia się do powstrzymywania chorób, co więcej, może nawet przedłużyć życie.
Pełnia wiosny jest okresem zmian, które zachodzą nie tylko w otaczającym nas świecie przyrody, lecz również w nas samych. To okres obniżonej odporności, przeziębień i wirusów – organizm, osłabiony ubogą dietą niedoborem światła słonecznego oraz zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jest teraz bardziej podatny na infekcje.
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Dobrze znany tran to sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności. Tran wzmacnia odporność na ataki bakterii i wirusów, jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej oraz dla zdrowia dzieci, dorosłych a także seniorów.
Sok aroniowy to sok dla wszystkich. Zawiera niezwykłe bogactwo witamin i mikroelementów, a także sole mineralnie i węglowodany. Świetnie nadaje się dla osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia i dbających o linię.
Melatonina to hormon "szczęścia" produkowany przez szyszynkę, czyli gruczoł dokrewny znajdujący się w centralnej części mózgu. Wydzielanie melatoniny zmniejsza się w ciągu życia człowieka, a jej produkcja jest najniższa w podeszłym wieku.
Choroby wywoływane przez wirusy nie tylko łatwo się rozprzestrzeniają, ale bywają też bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Jednym ze sposobów ustrzeżenia się przed grypą jest szczepionka. Możliwe, iż naukowcom uda się stworzyć lek, który będzie uodparniał na całe życie.
Domowa plantacja ziół stanowi nie tylko ozdobę i przyprawę znacząco wpływającą na smak potraw, rośliny te wykazują też właściwości zdrowotne i pochłaniają kuchenne zapachy. Jak twierdzą ogrodnicy, zimą można się pokusić o uprawę roślin przyprawowych, najlepiej rosną na kuchennym parapecie.