Pod koniec zimy mamy nadzieję, że wszystkie dolegliwości miną lub choćby zelżeją. Wiosna kojarzy się z odrodzeniem i lepszym samopoczuciem. Niestety, czasem bywa wręcz przeciwnie. Co można zrobić, gdy zamiast porcji energii, wraz z wiosennym słońcem przychodzi do nas zmęczenie i apatia?
W styczniu odnotowano 116 759 przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, czyli niewiele więcej niż w grudniu 2011r., kiedy chorowało 116 541 osób - wynika z raportu Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie. Najwięcej zachorowań zanotowano na Mazowszu i w Wielkopolsce, najmniej zaś w województwie świetokrzyskim.
Nadchodzi sezon obniżonej odporności, śliskich nawierzchni i braku słońca. Zaczynamy odczuwać jesienny smutek i coraz mniej chętnie wychodzimy na świeże powietrze. Gdy sezon rowerowy się kończy, już tylko 12% Polaków jest aktywnych fizycznie - wskazują badania TNS OBOP "Aktywność fizyczna Polaków" dla Ministerstwa Sportu i Turystyki. Dlatego kampania społeczna "Siła odruchu" zachęca do rozpoczęcia ćwiczeń: w minimalnej, zalecanej dawce 3 razy w tygodniu po 30 minut.
„Odporność" jest często dla nas słowem mówiącym o wszystkim i o niczym. Kojarzy nam się głównie z przeziębieniami czy ogólnym osłabieniem w okresie jesienno-zimowym. Czasami jednak kryje się za tym poważna choroba, np. pierwotne niedobory odporności.
Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji, wyglądem przypominające czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.
Dzieci poniżej piątego roku życia są najbardziej zagrożone grypą, szczególnie teraz w okresie zimowym, kiedy odporność jest osłabiona. W tym roku w Europie został zanotowany niepokojący wzrost zdiagnozowanej grypy u osób pomiędzy 45, a 64 rokiem życia.
Sok z brzozy pomaga we wielu schorzeniach i warto go pić, szczególnie zimą, kiedy mamy obniżoną odporność i chcemy mieć lepsze samopoczucie.
Sezon grypowy w pełni, wszyscy dookoła chorują - jak uodpornić swój organizm na wszechobecne zarazki? Przeziębienie nie musi nas dopaść - a szczepionki nie są jedynym rozwiązaniem. Poniżej kilka wskazówek jak wzmocnić nasz organizm korzystając z dobrodziejstw natury.
Sezon grypy i przeziębienia daje o sobie znać, zewsząd słychać kichanie i kaszel. Masz nadzieję, że ciebie to ominie, ale któregoś dnia z przerażeniem zauważasz, że słabiej się czujesz. Żadna metoda nie da stuprocentowej skuteczności jeśli chodzi o zachorowalność na wspomniane choroby, ale zachowanie pewnych środków ostrożności znacznie zmniejszy ryzyko ich objawów.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Nawet złota polska jesień potrafi dać nam się we znaki. Chłodne wieczory, przelotne deszcze sprawiają obniżenie odporności naszego organizmu. Warto go wzmocnić naturalną porcją witamin.
Zdrowy tryb życia, naturalne produkty i ekologia, to tematy aktualne nie od dziś. Kurs na kolor zielony przyjmuje coraz więcej osób. Kupujemy zdrowe produkty żywnościowe, które nie zawierają substancji chemicznych i konserwantów. Szukamy warzyw i owoców z ekologicznych upraw, wyhodowanych bez użycia pestycydów. Wybieramy produkty oparte na bazie naturalnych składników. Wyjeżdżajmy na ekologiczne wakacje do gospodarstw wiejskich prowadzących agroturystykę. Wszystko po to, żeby polepszyć kondycję swojego organizmu.
Wraz z jesienią dopada nas, jak co roku, znaczne osłabienie. Zarówno fizyczne jak i psychiczne. Nawet najbardziej wytrwali, ostatecznie opadają z sił, czują się pozbawieni chęci do działań. Otaczająca nas przyroda marnieje, a nasz stan zdrowia często jest jej odzwierciedleniem.
Obchodzimy dziś ciekawe święto - Światowy Dzień Pocałunku. Choć geneza tego szczególnego dnia jest dość niejasna, nikt nie ma wątpliwości, że to urocze przedsięwzięcie. Na tyle całowanie urzekło, że obok 6-go lipca, Dzień Pocałunku bywa obchodzony jeszcze w połowie czerwca, a 28-go grudnia jest Międzynarodowy Dzień Całowania.
Wiosna to doskonały czas na zmiany. Najlepiej zacząć je od swojego organizmu. Dieta oparta na świeżych warzywach i owocach oraz dużo ruchu to łatwy sposób na pozbycie się nie tylko zbędnych kilogramów, ale także problemów układu pokarmowego takich, jak wzdęcia lub biegunki.