Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy spożywać co najmniej 5 razy dziennie. Często nie jesteśmy w stanie sprostać tym zaleceniom, w wyniku czego, wiosną nasz organizm może być osłabiony i podatny na przeziębienia. Dlatego teraz, gdy marzymy o pozbyciu się ciężkich swetrów i wyczekujemy majówki, warto uzupełnić witaminy dzięki całkowicie naturalnym, świeżo wyciskanym sokom.
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Rafałem Pawliczakiem z Katedry Alergologii, Immunologii i Dermatologii na Wydziale Nauk Biomedycznych i Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Szczepionka na półpaśca jest mniej skuteczna u pacjentów z depresją, chyba że zaburzenia psychiczne są leczone.
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Krótsze dni, mniej słońca i coraz zimniejsze noce. Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się do nas zima. Nie jest jednak ona wcale taka straszna, jeśli odpowiednio przygotujesz się na jej przyjście.
Jesienna aura nie sprzyja optymistycznemu myśleniu, niedostatek słońca, a w konsekwencji również witaminy D, powoduje spadek energii. Natomiast deszcze i chłodne dni sprzyjają przeziębieniom. Najbliższe miesiące nie będą dla nas łatwe. Nadeszła więc pora, by aktywnie zadbać o siebie i swoje zdrowie.
Mikroelementy, takie jak witamina A, żelazo i cynk, mają pozytywny wpływ na odporność, a multiwitaminy i suplementy multimineralne w sposób szczególny poprawiają odporność przedstawicieli starszego pokolenia.
Kiedy nadchodzi jesień, kondycja naszego organizmu może nieco się osłabić. Są jednak sposoby, by wesprzeć nasz system odpornościowy, co pozwoli nam uniknąć przykrych dolegliwości związanych z ewentualnym przeziębieniem czy chorobą.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Wkrótce wiosna, a wraz z nia rozpoczęcie sezonu kolarskiego. Jazda na rowrze jest szeroko polecana, ponieważ pomaga zachować dobrą kondycję i stanowi jeden z najpowszechniej dostępnych rodzajów sportu. Okazuje się też, że cycling może wpływać na diagnozowanie problemów z prostatą - przyczynia się do intensyfikacji objawów zwiazanych z rozwojem raka prostaty.
Pod koniec zimy mamy nadzieję, że wszystkie dolegliwości miną lub choćby zelżeją. Wiosna kojarzy się z odrodzeniem i lepszym samopoczuciem. Niestety, czasem bywa wręcz przeciwnie. Co można zrobić, gdy zamiast porcji energii, wraz z wiosennym słońcem przychodzi do nas zmęczenie i apatia?
W styczniu odnotowano 116 759 przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, czyli niewiele więcej niż w grudniu 2011r., kiedy chorowało 116 541 osób - wynika z raportu Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie. Najwięcej zachorowań zanotowano na Mazowszu i w Wielkopolsce, najmniej zaś w województwie świetokrzyskim.
Nadchodzi sezon obniżonej odporności, śliskich nawierzchni i braku słońca. Zaczynamy odczuwać jesienny smutek i coraz mniej chętnie wychodzimy na świeże powietrze. Gdy sezon rowerowy się kończy, już tylko 12% Polaków jest aktywnych fizycznie - wskazują badania TNS OBOP "Aktywność fizyczna Polaków" dla Ministerstwa Sportu i Turystyki. Dlatego kampania społeczna "Siła odruchu" zachęca do rozpoczęcia ćwiczeń: w minimalnej, zalecanej dawce 3 razy w tygodniu po 30 minut.
„Odporność" jest często dla nas słowem mówiącym o wszystkim i o niczym. Kojarzy nam się głównie z przeziębieniami czy ogólnym osłabieniem w okresie jesienno-zimowym. Czasami jednak kryje się za tym poważna choroba, np. pierwotne niedobory odporności.
Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji, wyglądem przypominające czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.