Jeśli szczepiłeś/aś się przeciw grypie, masz duże szanse na jej uniknięcie pomimo licznych przypadków choroby w twoim otoczeniu. W innej sytuacji musisz szczególnie uważać, by się nie zarazić.
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Seks w godzinach porannych jest dobry dla zdrowia.
Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Jak wzmocnić odporność i jakie naturalne metody będą pomocne w walce z przeziębieniem? Tradycyjne metody wzmacniania odporności są niezwykle skuteczne. Dlatego w okresie zwiększonej zachorowalności, warto zwrócić się ku sposobom zapobiegania infekcjom wypróbowanym przez nasze mamy i babcie.
Sezon przeziębień w pełni. Ryzyko zachorowania pogłębiają wahania temperatury. Rozgrzewanie się gorącymi napojami, zażywanie suplementów, częste mycie rąk i unikanie tłumów to powszechnie znane sposoby na profilaktykę przeziębień i grypy, można jednak zastosować także nietypowe metody - zobacz kilka z nich.
Umiarkowane spożycie alkoholu może wspierać odporność. Wieczorny relaks z lampką wina może mieć dobry wpływ na twoje zdrowie.
Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa. Owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Przepełnione cennymi substancjami, witaminami, mikroelementami, błonnikiem i pektynami owoce nie bez powodu nazywane są źródłem zdrowia i młodości.
W dniach 22-29 kwietnia 2015 roku już po raz piąty obchodzony jest Światowy Tydzień PNO. Choć w Europie pierwotne niedobory odporności nadal definiowane są jako choroby rzadkie z szacunków wynika, że na świecie dotykają one ok. 6 milionów osób. Oznacza to, że 1 na 1200 urodzonych dzieci może mieć pierwotny niedobór odporności. Jak wygląda sytuacja pacjentów z PNO w Polsce? Co zmieniło się w diagnostyce, leczeniu i jakości życia osób z tym schorzeniem na przestrzeni ostatnich lat?
Poprzez lizanie psy okazują swoim właścicielom szacunek i oddanie. Okazuje się, że takie „czułości" mogą mieć dobry wpływ na nasz układ odpornościowy.
Okres zimowy to czas, w którym dostęp do świeżych warzyw oraz owoców jest utrudniony. Aby uniknąć niedoborów, witaminy i minerały warto zacząć uzupełniać już teraz. Dzięki temu można powitać wiosnę z nową energią.
Spożywanie alkoholu może sprawić, że skóra staje się bardziej wrażliwa na promieniowanie ultrafioletowe.
"Dopóki ciebie, ciebie nam pić, dopóty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko, herbatko" - śpiewali "Starsi Panowie" i wszystko wskazuje na to, że mieli absolutną rację. Herbata ma mieć zbawienny wpływ na zdrowie i to nie tylko starszych panów czy pań, ale wszystkich. Podczas gdy my, pod wpływem zmiany mód, pijemy jej co raz mniej, zachodnie społeczeństwa traktują ją jako lekarstwo o bardzo szerokim zakresie działania.
W sobotę 24 stycznia rozpoczynie się w Warszawie roczny cykl wykładów i warsztatów adresowanych do osób seropozytywnych po 50. roku życiu. Osoby żyjące z HIV będą mogły dowiedzieć się, jak przeżywać drugą młodość mądrze i świadomie. Miejsce zajęć nie jest przypadkowe. W województwie mazowieckim z HIV żyje najwięcej osób.