Ciało człowieka składa się w 70 procentach z wody a mięśnie aż w 80 procentach? Woda to nieocenione źródło życia i zdrowia. Jest konieczna do wszelkiej produkcji energii w organizmie, wypłukuje niepotrzebne i szkodliwe dla organizmu związki.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Od starożytności wiadomo, iż odpowiednio przygotowana kąpiel może mieć właściwości zdrowotne. Dziś różnorodnymi zabiegami wodnymi możemy cieszyć się w zaciszu swojej łazienki, lub korzystać z nich profesjonalnych gabinetach odnowy biologicznej i ośrodkach rehabilitacji.
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce grejpfruta zawierają 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za lekko gorzkawy smak owocu, ale także za jego działanie wspomagające przemianę materii.
Nie od dziś wiadomo, że o zdrowie i piękny wygląd dbać można nie tylko za pomocą kosmetyków, ale również wzmacniając organizm od wewnątrz. Wzbogacanie diety różnorodnymi suplementami stało się ostatnio bardzo popularne, jednak, aby było ono skuteczne trzeba dokładnie przyjrzeć się potrzebom swojego organizmu. Należy też pamiętać, że nadmiar witamin i minerałów jest równie niekorzystny jak ich niedobór.
13 z 16 przetestowanych preparatów wspomagających odchudzanie stwarza, ze względu na swój skład, wysokie lub nawet bardzo wysokie zagrożenie dla zdrowia. Środki te reklamowane jako suplementy diety w rzeczywistości są lekami - podaje czerwcowy numer pisma "Swiat Konsumenta".
W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.
Zastrzyki z hormonu produkowanego w jelicie cienkim mogą osłabić apetyt i poprawić aktywność fizyczną u osób cierpiących na otyłość czy nadwagę – artykuł na ten temat zamieszcza pismo „International Journal of Obesity”.
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.
Problem z utrzymaniem odpowiedniej wagi mają zarówno kobiety jak i mężczyźni, młodzi i starsi. Każdego ranka patrząc w lustro miliony osób postanawiają zmienić swoje życie redukując wagę. Niestety próby te często kończą się niepowodzeniem. Walka z nadwagą nigdy nie jest łatwa, a dodatkowo utrudniać ją mogą błędne informacje na temat tego, co sprzyja, a co utrudnia odchudzanie.
Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że w naszym kraju problem otyłości dotyczy częściej panów niż pań.
Otyłość nie zawsze kojarzy się z chorobą, często jest wiązana z pewną niedogodnością, na jaką narażony jest ludzki organizm. Lekarze jednak klasyfikują otyłość jako chorobę i to bardzo poważną, na która zapadają coraz szersze rzesze pacjentów. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów i inne. W związku z powyższym warto bliżej przyjrzeć się tej chorobie.
Aby zdrowo schudnąć nie wystarczy po prostu mniej jeść. Równie ważna jest aktywność fizyczna - podkreślają naukowcy. Utrata masy ciała wyłączni w wyniku dostarczania organizmowi mniejszej ilości kalorii może być bezpośrednio związane z redukcją gęstości kości - wskazują najnowsze badania opublikowane w ostatnim numerze magazynu "Archives of Internal Medicine".
Otyłość to przewlekła choroba cywilizacyjna XXI wieku. Zwykle jest ona spowodowana dostarczeniem do organizmu zbyt dużej ilości kalorii zawartych w pokarmach, w stosunku do jego potrzeb.