Ekstrakt ze szpinaku zawierający tylakoidy (podstawowe elementy budowy wewnętrznej komórki roślinnej) zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95 proc. i zwiększa utratę na wadze o 43 proc.
Rodzina i przyjaciele mogą sabotować twoją drogę do utraty wagi. Nie każde wsparcie społeczne skutkuje pozytywnymi efektami dla zdrowia.
Aktywność fizyczna ma większy wpływ na utrzymanie znacznej utraty wagi niż stosowana dieta.
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.
W testach na myszach odkryto, że aktywność fizyczna o odpowiedniej porze dnia może zwiększyć metabolizm tłuszczów.
Osoby próbujące schudnąć, które nie są w stanie wykonywać ćwiczeń aerobowych, mogą podejmować treningi siłowe i uzyskać dobre rezultaty.
Demencja to narastający globalny problem zdrowotny, który obecnie dotyczy 50 milionów ludzi, a szacuje się, że do 2050 roku liczba pacjentów wzrośnie do ponad 150 milionów. Otyłość, mierzona głównie za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI), pozostaje światowym problemem. Eksperci sugerowali, że otyłość w wieku średnim może prowadzić do nasilonego ryzyka demencji. Jednak związek między BMI i ryzykiem otępienia pozostawał niejasny.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Otyłość to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie w ostatnich dekadach, ponieważ wiele osób stosuje niezdrową dietę i nie ćwiczy regularnie.
Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Utrata masy ciała u osób po zawale serca jest najskuteczniejsza, gdy ich współmałżonkowie przyłączają się do starań o utratę na wadze.
Tryptany, powszechnie przepisywana grupa leków na migrenę, mogą być także przydatne w leczeniu otyłości. W testach na otyłych myszach codzienna dawka tryptanu powodowała, że zwierzęta jadły mniej i traciły na wadze.