Boże Narodzenie to czas spotkań z najbliższymi przy obficie zastawionych stołach. Kolacja wigilijna, świąteczne śniadania i obiady to czas pokus, kiedy trudno odmówić sobie choćby spróbowania smacznie wyglądających i pachnących potraw. W wielu domach dominują ciężkostrawne dania, którym często towarzyszą niezdrowe napoje. Choć podczas świąt ciężko kontrolować kalorie, zdradzamy 12 sposobów, jak bez wielkich wyrzeczeń uniknąć skoków wagi. Dzięki nim bez wyrzutów sumienia założysz wymarzoną sylwestrową kreację.
Okres świąteczny nie sprzyja trzymaniu się diet czy decyzji o przejściu na taki sposób odżywiania się, który pomoże schudnąć. Ci jednak, którzy chcieliby zdrowo się odżywiać przez cały rok, muszą przejrzeć wiele materiałów, by rozwiać różne wątpliwości dotyczące wyboru dobrej diety. Oto najpowszechniejsze pytania nurtujące osoby zamierzające zmienić swoje menu.
Najczęściej w naszej kuchni gości chyba czerwona, ale i zielona oraz żółta papryka są powszechnie dostępne i cenione jako dodatek do dań obiadowych czy kanapek. Warzywo istotnie poprawia smak potraw i ma ważne właściwości prozdrowotne oraz wspomagajace dbanie urodę. Sprawdź, dlaczego warto wrzucać paprykę do koszyka zakupowego.
Uczeni z Uniwersytetu Michigan i Uniwersytetu Środkowo-Południowego w Changsha odkryli, że cynamon może być pomocny w walce z nadmiarem kilogramów.
Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania się ma wpływ na poziom zagrożenia cukrzycą i kontrolę samej choroby. Teraz ustalono, że odpowiedni jadłospis może nie tylko zahamować rozwój cukrzycy, ale wręcz ją wyleczyć.
Nie jest łatwo trzymać się ustalonej diety, gdy wokół tyle pokus. Sklepowe półki uginają się od słodyczy, kuszą wystawy cukierni i krzykliwe reklamy restauracji. Poza tym w pewnych sytuacjach szczególnie trudno jest trzymać się ustalonego jadłospisu - zobacz, kiedy trzeba wykazać się silną wolą, by nie zniweczyć wysiłków odchudzania.
Statystycznie co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również z uwagi na ich wartości odżywcze.
Dobra wiadomość dla tych, którzy z przerażeniem myślą o przejściu na dietę na stałe. Okazuje się, że można skutecznie schudnąć cyklicznie stosując ograniczony jadłospis.
Jeśli nie unikniesz kilku ważnych błędów, twoje wysiłki w celu schudnięcia spełzną na niczym. Sprawdź, co zazwyczaj robimy nie tak, gdy chcemy zrzucić nadmiarowe kilogramy.
Błonnik jest kluczem do walki z otyłością, mówią uczeni z Uniwersytetu Teksasu. Błonnik jest jednym z głównych składników, które pomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu masy ciała.
Nie musisz wypróbowywać skomplikowanych programów odchudzania, aby zmniejszyć swoją wagę. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by móc liczyć na efektywne zmniejszenie masy ciała. To żadna magia, po prostu wraz z rozwojem przemysłu spożywczego i zmianami kulturowymi, nabyliśmy pewnych nawyków, które sprzyjają przybieraniu na wadze. Sprawdź, jak łatwo można to ograniczyć i zyskać ładniejszą sylwetkę.
Pozbycie się nadmiaru kilogramów może być trudnym wyzwaniem. Co jednak, gdy usiłujesz schudnąć, wskazówka wagi ani drgnie, a i miarka nie wskazuje ani centymetra mniej. Może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
Przyzwyczajeni do określonego sposobu jedzenia, niechętnie zmieniamy codzienny jadłospis. A gdy już podejmiemy decyzję o przejściu na dietę, nie tylko początki jej stosowania są trudne, ale i trzymanie się nowego sposobu odżywiania na dłużej. Warto przemyśleć kilka zmian, jakie chce się wprowadzić, a przede wszystkim zacząć myśleć o nowym menu jako o elemencie nowego stylu życia, a nie sytuacji przejściowej.
Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Dla naszej wagi istotne znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale i w jakich porach. Okazuje się, że posiłki spożywane w określonych godzinach mogą sprzyjać tyciu.