Bardzo ważne jest zachowanie masy mięśni szkieletowych przy medycznie wywołanej utracie na wadze, szczególnie przy powszechnym stosowaniu agonistów receptora GLP-1. Te leki, cenione za skuteczność w leczeniu otyłości, wzbudziły obawy dotyczące potencjalnej znacznej utraty masy mięśniowej jako części procesu odchudzania.
Dobrze, jeśli wybierzesz tostowanego bajgla na śniadanie, a twój partner wybierze jajka. W rzeczywistości, jak mówią uczeni z University of Waterloo, ta różnica może pomóc ci schudnąć.
Połączenie między naszym mózgiem a narządami wewnętrznymi jest powiązane z tym, jak postrzegamy swój wygląd. Oceniono związek między obrazem ciała a przetwarzaniem przez mózg sygnałów wewnętrznych, które występują nieświadomie.
Aby utrzymać wagę pod kontrolą, ważne jest nie tylko, aby zwracać uwagę na to, co jemy, ale także na pory, w których jemy.
Najlepsze efekty utraty na wadze osiągnęli ci, którzy spożywali większe ilości białka i błonnika. Personalizacja i elastyczność również były kluczowe w tworzeniu planów, których osoby odchudzające się mogły przestrzegać w dłuższej perspektywie.
Jakkolwiek mężczyźni i kobiety z dużą masą mięśniową są mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca, wydaje się również, że kobiety z większą ilością tkanki są bardziej chronione przed tymi chorobami niż panie z mniejszym poziomem tkanki tłuszczowej.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Ludzie pochodzący z różnych kultur wykazują zarówno podobieństwa, jak i różnice w sposobie oceniania swojego ciała, odczuwania presji społeczno-kulturowej i przyswajania ideałów szczupłej sylwetki.
U osób chorych na cukrzycę typu 2 rodzaj białka w diecie nie jest tak ważny, jak całkowita utrata masy ciała.
Uczeni z Uniwersytetu Illinois w Chicago obalają cztery powszechne mity na temat bezpieczeństwa postu przerywanego, jednej z najpopularniejszych obecnie diet, która umożliwia utratę wagi bez liczenia kalorii.
Po utracie na wadze osoby, które cechowały się wcześniej nadwagą lub otyłością, wykazują większą ekspresję białka o nazwie kalistatyna w podskórnej białej tkance tłuszczowej. Białko to poprawia metabolizm i może być wykorzystane leczniczo u osób z otyłością i cukrzycą typu 2.
Nowe badania podkreślają negatywne konsekwencje relacyjne i psychologiczne związane z efektem „jo-jo", który może być elementem cyklu odchudzania. Okazuje się, że cały proces może być bardzo toksyczny, a przerwanie tego swoistego błędnego koła bardzo trudne.
Nowy rodzaj leku, przetestowany na gryzoniach, daje obiecujące wyniki - może doprowadzić do powstania środka odchudzającego imitującego efekty ćwiczeń fizycznych.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Dożycie wieku 90, 95 lub 100 lat, było bardziej prawdopodobne w przypadku kobiet, które utrzymały stałą masę ciała po 60-tym roku życia. Seniorki, których waga się nie zmieniła, miały 1,2 do 2 razy większe prawdopodobieństwo osiągnięcia długowieczności w porównaniu do kobiet, które straciły co najmniej 5 proc. masy ciała.