Każda pora roku jest dobra na zmiany. Wiosną przychodzą one jednak łatwiej. Kiedy temperatura wzrasta, chętniej przerzucamy się na zdrowy tryb i aktywnie spędzamy czas. To dobry moment, by zacząć życie na nowo.
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa te przypisywane są ojcu współczesnej medycyny. I choć od czasów Hipokratesa zmieniło się niemal wszystko, intensywny rozwój i dynamiczny postęp niekoniecznie muszą iść w parze ze zdrowiem człowieka. Dziś często jemy szybko i byle jak, czego efektem jest rozwój różnych chorób. Może czas zatem przestać po prostu jeść i powrócić do… odżywiania się.
Ostatnie tygodnie zimy to najtrudniejszy czas dla Twojego organizmu. Brak witamin i składników mineralnych w zimowej diecie obniża odporność. Ważne jest wzbogacanie menu o produkty, które bogate są w niezbędne mikro i makroelementy.
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie?
Chcesz być zdrowy i mieć energię na cały dzień? Nie rezygnuj ze śniadania. Stare przysłowie mówi - śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Oto 5 faktów i mitów na temat pierwszego posiłku w ciągu dnia.
Superfoods (superjedzenie) to naturalna, nieprzetworzona żywność, bogata w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm, zyskująca coraz większą popularnośc. Nic nie wskazuje, że w tym roku trend ten się zmieni. "Super żywność" bowiem będzie coraz częściej obecna w naszej diecie również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
Każdy zna to uczucie, gdy po paru godzinach od kolacji myśli zaczynają krążyć wokół lodówki. Oczywiście wiadomo, że na 2-3 godziny przed snem najlepiej nic już nie jeść. Na jakie przekąski możemy sobie jednak pozwolić, jeśli czujemy, że żołądek zaczyna dopominać się o swoje?
Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?
To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Ponad jedna czwarta Polaków cierpi na otyłość. Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie. W ciągu ostatnich dwóch lat odsetek osób otyłych w kraju powiększył się o 2,1 pkt. proc.
Lato nadchodzi dużymi krokami, niosąc ze sobą większy wybór lokalnych, sezonowych produktów. Według badania prowadzonego przez CBOS, tylko 5% respondentów deklaruje, że spożywa świeże warzywa kilka razy w ciągu dnia. Z owocami nie jest lepiej, taką deklarację składa jedynie 7% badanych.
22 maja to Europejski Dzień Walki z Otyłością, który co roku jest okazją do zwrócenia uwagi na zatrważający w swej skali problem otyłości w Europie. A jest o czym mówić: według WHO 20% dzieci w Europie zmaga się z nadwagą, jedna trzecia z nich cierpi na otyłość.
20 procent Polaków ocenia swoje zdrowie jako przeciętne, a co dziesiąty jako złe lub bardzo złe – wynika z szacunków GUS. Eksperci podkreślają – prawidłowa dieta to najprostszy sposób aby zadbać o siebie. Dowiedz się, dlaczego owoce nie zawsze są Twoim sprzymierzeńcem oraz czy dobrze robisz rezygnując z glutenu.