Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?
7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. Niech ten dzień będzie pretekstem do tego, by skupić się właśnie na zdrowiu - zastanówmy się z jakimi problemami mamy najczęściej do czynienia i ile o nich wiemy. Okazuje się, że to właśnie otyłość jest epidemią XXI wieku. Dowód? W Polsce ok. 51 procent społeczeństwa zmaga się z dodatkowymi kilogramami, a 34,2 procent Polaków uważa, że leczenia otyłości można podjąć się we własnym zakresie.
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
W codziennym życiu stale towarzyszy nam czytanie, patrzenie, oglądanie, przyglądanie się, dlatego istotne jest również zwrócenie uwagi na odpowiednie dbanie o oczy. Niestety aktualnie coraz częściej wypoczywamy pasywnie spędzając godziny przed telewizorem do późnych godzin wieczornych oraz mamy zły nawyk czytania przy sztucznym świetle. Również spędzając długie godziny przed monitorem komputera nadmiernie eksploatujemy wzrok, co prowadzi do zjawiska zmęczenia oczu.
Zdrowy styl życia i stosowanie zbilansowanej diety powinno być celem każdego człowieka, nie tylko osób chorych. W przypadku takiej choroby jak stwardnienie rozsiane (SM) racjonalne odżywianie jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Co kryje się pod pojęciem „dobrze zbilansowanej diety” i jaki ma ona wpływ na organizm osoby przewlekle chorej opowiada mgr Diana Wolańska – dietetyk i ekspert sm24.pl.
Otyłość wśród osób starszych jest bardzo poważnym problemem zdrowotnym. Zbyt duża waga obniża jakość życia, pogarsza samopoczucie oraz niekorzystnie wpływa na samoocenę. Jest przyczyną mniejszej wydolności organizmu, spadku witalności i przedwczesnego starzenia się. Ponadto zwiększa ryzyko zachorowalności na cukrzycę, choroby układu krążeniowo-naczyniowego, niewydolność oddechową, stłuszczenie wątroby, zaburzenia metabolizmu glukozy, czy nadciśnienie.
Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna zarówno dla naszego samopoczucia, jak i zdrowia. Dotyczy to w szczególności osób starszych. Wraz z upływem lat, organizm potrzebuje innych witamin i produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Latem, osoby opiekujące się swoimi rodzicami lub dziadkami, mając na względzie ich dobro, powinny zadbać, aby w kuchni znalazły się sezonowe warzywa i owoce.
Stale w biegu, brak czasu na liczenie kalorii, nie mówiąc już o przygotowaniu pełnowartościowego posiłku. Jednak można szybko zmienić stare nawyki żywieniowe. Wystarczy wprowadzić kilka trików, żeby na nowo zacząć zdrowo jeść.
Nadmierne pokłady tkanki tłuszczowej to najbardziej widoczna oznaka otyłości, ale to tylko efekt uboczny tej choroby.
Jednym z przykazań naszej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Warto wiedzieć nie tylko, co jeść, ale też kiedy i jak spożywać posiłki. Większość Polaków je natomiast rano niewiele bądź w ogóle, co może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie.
Przyszła wiosna, a wraz z nadejściem ciepła pojawia się uczucie zawstydzenia u osób, które nieskutecznie walczą z nadwagą. Uczucie to może być skutecznym impulsem do walki o zmianę sylwetki, jednak często nie wystarcza na długo, zwłaszcza gdy jest wywoływane komentarzami z zewnątrz. Z tego powodu nalezy wypracować system, który pozwoli nam chudnąć skutecznie i systematycznie.
Tylko 13 procent mieszkańców Polski spożywa 5 posiłków dziennie, zgodnie z zasadami zdrowej diety, wskazują badania IPSOS „Trendy żywieniowe Polaków". Większość Polaków deklaruje, że je tylko 4 posiłki dziennie lub mniej. To za mało, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii i niezbędnych składników odżywczych.
Smaczne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co piąty Polak zdaje się ignorować ten fakt, wychodząc z domu bez śniadania. Zapracowani coraz częściej jemy ten posiłek w biegu lub w ogóle z niego rezygnujemy. Ten nawyk udziela się niestety też dzieciom. Tymczasem śniadanie musi dostarczyć energii potrzebnej do pracy i nauki. O pozytywnej sile drzemiącej w porannym posiłku warto pamiętać w czasie Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego 24 kwietnia.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.