Brzmi egzotycznie, jednak mimo nazwy nie jest skomplikowana – mowa o diecie orientalnej, która nie tylko zapewnia szczupłą sylwetkę, ale przede wszystkim chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Zdaniem lekarzy, znacząco wpływa także na długość naszego życia. Jej stosowanie polepszy również nasze samopoczucie oraz wzmocni odporność.
Wiosna to okres, w którym wiele osób rozpoczyna walkę z dodatkowymi kilogramami. Budząca się do życia przyroda motywuje nas do realizacji postanowień. Chcąc pozbyć się nadwagi, musimy wyznaczyć sobie optymalny czas, plan treningowy oraz zadbać o odpowiednią dietę. Eksperci żywieniowi wyjaśniają, że nie musi być ona drakońska. Wystarczy wybrać właściwe produkty oraz zapewnić naszemu organizmowi regularne oraz prawidłowo zbilansowane posiłki. Zwiększenie spożycia błonnika oraz ograniczenie ilości cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli, pozwoli nam cieszyć się szczupłą i zgrabną sylwetką, nie tylko wiosną.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Wędliny i mięso to niezwykle popularne przysmaki goszczące na polskich stołach. Aż 67% z nas jada je do każdego posiłku, zwłaszcza na obiad. 46% wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40% na kolację. Czym zatem kierować się przy zakupie produktów mięsnych? Jak prawidłowo je przechowywać oraz co właściwie znajdziemy w ich składzie?
Jedną z diet cieszących się ostatnio coraz większym uznaniem jest raw food, która polega na spożywaniu produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40 ˚C. Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega?
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Podajemy 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Czy znacie ten schemat? Przychodzą Święta i najadamy się do syta, a od Nowego Roku – drakońska dieta i zaczynamy odchudzanie. O ile Święta to czas wyjątkowy i na pewne ustępstwa można sobie pozwolić, o tyle regularne przejadanie się może mieć poważne skutki zdrowotne. Warto poznać sposoby, które pomogą nam tego uniknąć.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać lepsze wyniki w pracy i nauce. Prawidłowe śniadanie powinno dostarczać 20-25% potrzebnej organizmowi energii.
Jeśli chcemy mieć energię do działania na cały dzień, nie możemy unikać pierwszego posiłku po wstaniu z łóżka. Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co jeść, aby żyć zdrowo i mieć energię?
W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.
Zanim coś osiągniesz, musisz czegoś od siebie oczekiwać – ta jedna z zasad powtarzana jest jak mantra w poradnikach, które mają nas motywować do osiągnięcia wyznaczonych celów. Ale mało kto z nas może pochwalić się tak silną wolą jak Mahatma Gandhi. Ile to razy obiecywaliśmy sobie, że od jutra przestaniemy palić, pić, zaczniemy ćwiczyć, dbać o zdrowie i stracimy 15 kg . Zwykle motywacji starcza nam w najlepszym razie na kilka dni, a potem rozgrzeszając się, wracamy do starych nawyków. Niektórym jednak udaje się zrealizować, to co zamierzali. Jak to robią? Skutecznie się motywują, co pozwala im pozbyć się starych przyzwyczajeń na dobre.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.