Wizyta u dietetyka niekoniecznie musi wiązać się z leczeniem nadwagi. Niektórzy szukają pomocy specjalisty, aby nabrać masy ciała. Niedobór kilogramów to spory problem, jednak pod kierunkiem eksperta możemy bezpiecznie przywrócić prawidłową wagę.
Silne uczucie głodu może zniszczyć najbardziej stanowcze postanowienia dietetyczne. Bez względu na rodzaj diety, jakiemu się poddajemy, intensywne łaknienie może szybko cofnąć efekty trwającej kilka tygodni lub miesięcy dyscypliny odchudzania się. Wszystko dlatego, że ciało jest skonstruowane do pochłaniania kalorii, a nie opierania się im. Na szczęście istniej ą sposoby na walkę z głodem, każdy może wdrożyć opisaną poniżej taktykę.
Jak pokazuje najnowsza edycja raportu Ipsos „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków” w ciągu ostatniego roku zmniejszyła się liczba osób jedzących czasem posiłki poza domem. W porównaniu do roku 2010 zmalał także odsetek osób kupujących kanapki i sałatki w miejscu pracy.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Połowa Polek (52%) przyznaje, że w skutecznym odchudzaniu najbardziej przeszkadza im brak silnej woli i konsekwencji w zmianie nawyków żywieniowych. Dlatego, jeśli mamy problemy z wagą, szukamy diety cud, która pozwoli nam szybko i skutecznie schudnąć. Czy zawsze jest ona odpowiedzią na konkretny problem, który uniemożliwia nam pozbycie się zbędnych kilogramów? Dziś obalamy mity dotyczące „diety cud".
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Szczupła sylwetka to niejedyny efekt zdrowego stylu odżywiania. Ma on dużo szerszy zasięg działania, a prowadzony regularnie potrafi zdziałać cuda. Zmniejszy ryzyko wystąpienia różnych chorób, wspomoże leczenie i poprawi samopoczucie. Aby tak się jednak stało, podstawę codziennego jadłospisu powinna stanowić żywność funkcjonalna.
Polacy na ogół uważają, że odżywiają się zdrowo - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Nic dziwnego, skoro zdecydowana większość zaczyna dzień od śniadania, zazwyczaj jada przynajmniej trzy posiłki dziennie, na obiad wraca do domu i nie stołuje się w barach i restauracjach szybkiej obsługi ani nie kupuje zbyt często w sklepach gotowych dań. Trochę zastanawiające jest zatem, skąd wśród ankietowanych wzięło się ponad 35% osób z nadwagą i ponad 15% otyłych. Być może ważniejsze od tego, ile jedzą, jest to, co jedzą. A kuchni polskiej nie można mimo wszystko nazwać niskokaloryczną.
Osoby starsze, niezależnie od tego, czy nadal są aktywne zawodowo, czy przeszły już na długo wyczekiwaną emeryturę, powinny nadal dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale… w znacznie mniejszych ilościach. Dla wielu osób jest to dość trudne, ponieważ mają one dawno wyrobione już nawyki żywieniowe. Dlatego często nie mają potrzeby lub chęci, by zjadać mniejsze porcje.
Odchudzanie nie musi kojarzyć się z głodówką i rezygnacją ze wszystkich ulubionych potraw. Dietetyczne triki i zdrowe nawyki pozwalają oszukać żołądek i nasycić zmysły.
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
Wakacje są doskonałą okazją do zmiany swoich nawyków żywieniowych. Dużo słońca, możliwości większej aktywności fizycznej mają okazję stać się sprzymierzeńcem w walce o poprawę naszej sylwetki. Przede wszystkim musimy uważać, by nie wpaść w 5 pułapek niezdrowego odżywiania.
Przyzwyczailiśmy się do życia w biegu. Biegamy do szkoły, potem na wykłady, a gdy myślimy, że duże tempo już za nami - idziemy do pracy. Tam wbieganie i wybieganie opanowujemy do perfekcji. Co gorsza bycie w permanentnym pośpiechu staje się nieodłączną cechą człowieka XXI w. Co na to nasz organizm?
Europejska organizacja rozpowszechniająca wiedzę o żywności (European Food Information Council, EUFIC) przeprowadziła ogólnoeuropejskie badania na temat zachowania konsumentów - zrozumienia i posługiwania się przez nich informacjami na temat wartości odżywczych zawartych na etykietach produktów, jak i ogólnej wiedzy o prawidłowym odżywianiu.