Łzawienie oczu jest zjawiskiem zupełnie naturalnym, łzy nawilżają spojówkę i rogówkę, stanowią ochronę narządu wzroku.
Jaskra to schorzenie oczu, które doprowadza do trwałego uszkodzenia nerwu wzrokowego. Przyczyną owej choroby jest wzrost ciśnienia śródgałkowego, na co składa się szereg czynników. Na jaskrę cierpi około 67 milionów ludzi na całym świecie w tym ok. 700 tys. w Polsce, szacuje się, że aż 6 milionów w wyniku tej choroby jest całkowicie niewidomych.
Otyli ludzie są dwukrotnie bardziej narażeni na utratę wzroku, alarmuje najnowsze badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii. Raport sporządzony przez the Royal National Institute of the Blind (RNIB) ostrzega, iż miliony Brytyjczyków, zarówno dzieci jak i dorosłych, są zagrożone utratą wzroku z powodu chronicznej otyłości. W ich przypadku występuje zwiększone ryzyko pojawienia się jaskry i katarakty.
Żółte barwniki w warzywach takich jak kukurydza czy dynia mogą chronić kobiety przed utratą wzroku w wyniku związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żczyli AMD (Age-related Macular Degeneration) - wynika z badań przeprowadzonych w University of Wisconsin.
"Jedz jabłko rano dla zdrowia i jedno wieczorem dla urody" - mówi stare przysłowie. Jeśli się do niego stosujemy i oprócz jabłka codziennie zjadamy banana i garść winogron - mamy ogromną szansę na uniknięcia groźnej choroby oczu - związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki czyli AMD (Age-related Macular Degeneration).
AMD(age-related macular degeneration - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem) to postępująca choroba oczu, która oddziaływuje na plamkę czyli obszar w oku odpoweidzialny za centralne widzenie. Jak dowodzą badania, wystarczy codzienna porcja odpowiednich witamin i minerałów by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby.