Mieszanka miodu i octu, znana również jako oksymel, od dawna jest stosowana jako środek leczniczy w medycynie tradycyjnej, teraz zaś naukowcy ustalili, że taka kombinacja może być wykorzystywana w leczeniu ran.
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Ocet to produkt niezwykle popularny w polskiej kuchni. Dodawany do potraw doskonale wzbogaca ich smak. Jednak w naszym kraju najczęściej stosujemy tylko trzy jego rodzaje: winny, spirytusowy lub balsamiczny. Tymczasem na rynku dostępna jest cała paleta octowych smaków, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych potraw. Oto krótki przewodnik po smakach i kolorach octów.
Naturalne kosmetyki, nazywane również ekologicznymi, stają się w ostatnim czasie coraz bardziej popularne. Tego rodzaju specyfiki potrafią być niestety dużo droższe od tych dostępnych w drogeriach. Aby dbać o siebie bez stosowania chemii nie musimy jednak sięgać po gotowe preparaty – możemy je bowiem przygotować samemu w domowych warunkach. Produktem, który większość z nas ma w swojej kuchni, a który doskonale sprawdza się w roli eko kosmetyku, jest ocet. Podpowiadamy, jak może nam pomóc w walce o piękną skórę i włosy oraz w jaki sposób go stosować.
Ocet przydaje się nie tylko podczas przygotowywania posiłków. Może także pomóc w porządkach, zlikwiduje nieprzyjemny zapach wydobywający się ze sprzętów czy pomieszczeń, a nawet usunie plamy. Dzięki zawartości dużej ilości kwasu, zabija wszelkiego rodzaju zarazki i bakterie. Jest także w stanie unieszkodliwić pleśń i grzyby. W jaki jeszcze sposób można wykorzystać ocet, by nasz dom lśnił czystością?
Otyłość brzuszna może wywołać nawet więcej kłopotów zdrowotnych niż nieprawidłowe BMI. Szczególnie bowiem wiąże się z cukrzycą, chorobami serca i innymi zaburzeniami metabolicznymi. Zobacz, jak zmniejszyć ilośc tkanki tłuszczowej wokół talii.
Ocet to niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Dodawany w odpowiednich proporcjach nie tylko podkreśli smak potraw, lecz często także zwiększy ich walory zdrowotne. Jednak ocet octowi nierówny!
Zewsząd słyszymy, jak ważne jest umieszczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Bez nich nie można liczyć na dobre zdrowie i młody wygląd. Jednocześnie jednak wiadomo, że naturalne produkty od dawna nie są tak „naturalne" z powodu różnych środków, które mają ochronić uprawy przed chorobami i szkodnikami. W efekcie, np. serwując sobie sałatki, nierzadko jednocześnie dostarczamy organizmowi wiele szkodliwych substancji. Zobacz, jak myć warzywa i owoce, by osłabić ilość zawartych w nich niebezpiecznych związków.
Jest niezbędny do wielu różnych dań, często stanowi składnik sosów czy marynaty i nadaje potrawie wyrazistość. Ocet może mieć jednak wiele innych zastosowań.
Według indyjskiego odkrycia przedstawionego podczas tegorocznego amerykańskiego kongresu na temat raka w Asco, proste i niedrogie badanie na raka szyjki macicy przy użyciu octu może uratować życie tysięcy kobiet, szczególnie w biedniejszych krajach.