Badania wskazują, że codzienne ćwiczenia mogą zmniejszyć szkodliwe skutki zbytniego objadania się w okresie świątecznym.
Osoby przejadające się zwykle przygotowują posiłki używając dziwnej mieszaniny składników, takich jak tłuczone ziemniaki i ciasteczka lub frytki z cytryną, wynika z nowych badań.
"Consuetudo est altera natura" („przyzwyczajenie jest drugą naturą") mawiali starożytni. Nawyki mają ogromną siłę oddziaływania na codzienne życie. Z jednej strony ułatwiają dopasowanie się do znanych z doświadczenia i powtarzających się od lat rutynowych zadań porządkując życie, z drugiej czynią trudniejszym angażowanie się w nowości. Warto więc wykorzystać ten mechanizm na swoją korzyść i konstruować przyzwyczajenia, które pomogą stosować zdrową dietę.
Globalny sondaż miesięcznika Reader’s Digest wykazał, że aż 34 procent Polaków uważa za swój najgorszy zwyczaj odkładanie spraw na potem.
Jedzenie dawno przestało być po prostu sposobem na pozbycie się głodu. Dziś dąży się do tego, by codzienne menu nie tylko spełniało wskazania odżywcze, ale było ciekawe, a dania w nim zawarte przynosiły jednocześnie doznania estetyczne. Okazuje się też, że jedzenie silnie wiąże się z emocjami.
Niebezpieczne nawyki żywieniowe stają się tak powszechne, że obecnie dotyczą znacznej części kobiet, wynika z badań uczonych z Melbourne.