W przypadku kobiet ryzyko problemów z sercem jest istotnie zależne nie tylko od wieku, ale i określonych okoliczności, takich jak obecność menopauzy. Po klimakterium zmienia się gospodarka hormonalna, która przed tymi zmianami stanowiła ochronę dla zdrowia serca. Poza tym warto pamiętać, że objawy zawału różnią się u kobiet i mężczyzn - u pań mogą nie być tak oczywiste.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Picie alkoholu przy jednoczesnym przyjmowaniu opioidowych środków przeciwbólowych silnie zaburza oddychanie, szczególnie u osób starszych.
Olej mineralny kojarzy nam się z silnikami samochodowymi, ale jest i taki, który pomoże w pracy naszemu układowi pokarmowemu - pomaga skutecznie leczyć zaparcia.
Wystarczy gałka nieświeżych lodów, czy zjedzenie nieumytego jabłka i sensacje żołądkowe to prawdopodobny scenariusz w czasie wakacyjnego wypoczynku. Bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka to najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego. Jak uniknąć takich kłopotów w czasie urlopu?
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Od dawna też wykorzystuje się go do celów leczniczych. Intensywnie, przyjemnie pachnie i jest smaczny. Wzbogaca smak różnych deserów i napojów, a także dodawany jest do takich mieszanek, jak np. curry. Cynamon może mieć rozmaite zastosowania, zobacz jakie.
Naukowcy ostrzegają, że regularnie używanie niektórych rodzajów świec zapachowych i innych podobnych produktów może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
Otyli ludzie mogą być narażeni na większe ryzyko migreny epizodycznej.
Popularny słodki napój, często uwielbiany przez dzieci, zdążył zyskać złą sławę jako pełen węglowodanów prostych w nadmiarze zagrażających sylwetce i zdrowiu. Okazuje się jednak, że cechuje się także właściwościami pomocnymi przy niedrożności jelit i bólach żołądka.
Opieka paliatywna poprawia jakość życia seniorów wymagających opieki długoterminowej, wynika z nowego badania.
Alpinia, zioło z rodziny Imbirowatych, jest znana w Europie od kilku wieków, jednak jej pochodzenie odkryto w 1870 roku, gdy znaleziono i zbadano ją w pobliżu Tung-Sai, na południu Chin, a następnie na wyspie Hainan. Tradycyjne zastosowania zioła obejmowało leczenie: wzdęć, dyspepsji (niestrawności), wymiotów, nadciśnienia, wreszcie rozmaitych chorób układu pokarmowego.
Jakkolwiek u mężczyzn notuje się wyższe ryzyko zawału, to kobiety częściej umierają z powodu tego zaburzenia.
Uczeni zdiagnozowali nową chorobę - nomofobia jest irracjonalnym strachem przed brakiem „komórki" w zasięgu ręki lub utratą telefonu.
Melisa (Melissa officinalis) pochodzi z południowej Europy. Jest wieloletnim ziołem o zapachu zbliżonym do cytryny. Od wieków uważano roślinę za wykazującą działanie uspokajające, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), wspomagające pamięć. Ze wzglęu na niezwykle szerokie zasosowanie nazywana jest ziołowym panaceum. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że melisa zawiera wysokie stężenie antyoksydantów.
Odkrycie bakterii Helicobacter pylori w 1980 roku doprowadziło do możliwości złagodzenia bolesnych objawów żołądkowych u tysięcy ludzi. Wcześniej sądzono bowiem, że wrzody czy zapalenie błony śluzowej żołądka są wynikiem stresu lub niewłaściwej diety, ale wielu pacjentów cierpiało na te dolegliwości właśnie z powodu opisywanej bakterii, którą łatwo można wyeliminować przy pomocy silnej dawki antybiotyku. Teraz naukowcy odkryli, w jaki sposób bakterie zwiększa ryzyko raka żołądka.