Czosnek słynie z właściwości leczniczych przydatnych w walce z przeziębieniem i grypą, ale badania wykazały jego znacznie szersze spektrum zastosowań - może pomóc uchronić się przed zwyrodnieniami stawów, a także powstrzymać starzenie się mózgu. Do listy korzyści z jedzenia tego warzywa można teraz dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2 i nie tylko.
Odkryto nowy narząd, który może być największy ze wszystkich. Być może dzięki niemu odkryte zostaną nowe metody leczenia szerokiej grupy dolegliwości zdrowotnych, w tym także nowotworów. Jak to możliwe, że tak duży narząd umykał przez te wszystkie lata uwadze środowiska naukowego? Przez cały czas będąc tuż pod naszą skórą!
Możesz mieć nienaganną sylwetkę, ale nie oznacza to, że twój organizm w pełni cieszy się zdrowiem. Niewidoczna z zewnątrz tkanka tłuszczowa może zagrażać organom wewnętrznym.
W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Palenie papierosów zabija sześć milionów ludzi rocznie i prowadzi do chorób, które stanowią potężne obciążenie finanasowe systemów opieki na całym świecie. WHO uważa, że rozwiazaniem tego problemu może być podniesienie cen wyrobów tytoniowych.
W naszej kulturze alkohol jest obecny i od święta, i w życiu codziennym. Wielu ludzi też nadużywa trunków. Jednocześnie, umiarkowane raczenie się napojami wyskokowymi nie jest niczym zdrożnym, a nawet może sprzyjać zdrowiu. Zobacz, jak rozsądnie spożywać alkohol.
Jest bardzo popularny na polskich stołach. Stanowi świetny dodatek do wielu dań, a także smaczny składnik kanapek - chodzi o biały ser (twaróg), który - jak się okazuje - ma wiele zastosowań.
Życie wśród zielonych terenów rzeczywiście pomaga osiągnąć korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego zwiększając szanse na długowieczność.
Czy nowotwór jest najgorszym, co może nas spotkać? Nie badamy się ze strachu lub wstydu. – Rak nadal jest traktowany jak choroba tajemnicza i wyjątkowo straszna. Tabu zostało już naruszone, ale trzeba je definitywnie złamać. Raka nie wolno się bać – mówi Jolanta Kwaśniewska, ambasadorka kampanii Rakoobrona prowadzonej przez Fundację Rosa.
Eliksir młodości ciągle jest poszukiwany, ale już dziś dysponujemy wiedzą, która pozwala na skuteczne hamowanie efektów procesu starzenia się. Określone, szeroko dostępne sposoby postępowania, pomogą na dłużej zachować młodość.
Niektóre badania wskazują, że wgetarianizm może być dobry dla dłuższego zachowania zdrowia. Szczególnie czerwone i przetworzone mięso - jeśli jest jedzone w znacznych ilościach - jest uważane za mogące sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Okazuje się jednak, że jarosze nie mogą liczyć na specjalne względy upływającego czasu.
W najbliższy czwartek, 3 września 2015 roku, po raz pierwszy w Polsce obchodzimy Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim, złośliwym nowotworem układu krwiotwórczego. Organizatorami obchodów są Inicjatywa Wspólna Droga oraz pacjenci zrzeszeni w Fundacji Carita – Żyć ze Szpiczakiem.
Wysokie spożycie soi wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych – wynika z badań prowadzonych w ramach programu „The Shanghai Women's Health Study”, w trakcie którego przebadano prawie 75 tys. kobiet.
Zespół uczonych z Izraela odkrył białko, które może być przełomem w leczeniu nowotworów. Badacze z Technion w Hajfie, w tym laureat Nobla w dziedzinie chemii Aaron Ciechanover oraz dr Yelena Kravtsova-Ivantsiv przeprowadzili badania dotyczące wpływu określonych białek na rozwój raka.
Kurkuma, przyprawa zdobywająca w Polsce coraz większą popularność, może zmniejszyć poziom stanów zapalnych w organizmie, co pozwala na osłabienie ryzyka chorób serca.