Już łyżeczka czarnego ryżu - odmiany azjatyckiej - zawiera więcej związków prozdrowotnych niż ekwiwalent tzw. „super jedzenia" (superfoods).
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Osoby terminalnie chore wolałyby podnieść jakość swojego życia, aniżeli wydłużać jego czas. Partnerzy projektu PRISMA, pracujący pod kierunkiem King's College London w Wlk. Brytanii, przeprowadzili sondaż telefoniczny wśród ponad 9.000 osób z 7 krajów europejskich. Dzięki temu zyskali wiedzę, że osoby cierpiące na poważne schorzenia (w tym nowotwory) chcą żyć lepiej, a nie dłużej, jak również na temat rozmaitych kwestii, jakie mają wpływ na życie opiekunów.
Picie 100% soków owocowych może mieć ochronne dla zdrowia efekty podobne do tych uzyskiwanych dzięki konsumpcji całych owoców, wynika z badań przedstawionych na spotkaniu Experimental Biology 2011.
Obecnie świat boryka się z wieloma problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieprawidłowego żywienia. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, dane z 2008 r.) najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie są nowotwory(7,6 miliona - 13%), choroby układu krążenia (7,2 miliona - 12,2%) a także udary oraz naczyniopochodne uszkodzenia mózgu (5,71 miliona - 9,7%).
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Starość w kulturze europejskiej źle się kojarzy. Choć z jednej strony w powszechnej wyobraźni sędziwa osoba stanowi wyobrażenie mędrca i mentora, to jednocześnie jesień życia od dawna wiązana była z przykrym okresem zmagania się z rozmaitymi dolegliwościami. Temat był na tyle ważki, że wiele wieków przed powstaniem gerontologii zajmowali się nim rozmaici specjaliści. Nawet filozofowie nie pomijali opisywanego problemu, np. Cyceron w swoim traktacie "Katon Starszy o starości" pragnął "odczarować" ponurą wizję jesieni życia. Jak się okazuje, kobiety odczuwają silniejszy lęk przed wiekiem sędziwym niż mężczyźni. Jakie są przyczyny tego strachu, zbadali uczeni.
Uczeni z Newcastle University odkryli, że regularne picie zielonej herbaty może wykazywać działanie ochronne przed chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
Dzięki współpracy organizacji Polskie Amazonki Ruch Społeczny (PARS) ze Stowarzyszeniem Chorych na Czerniaka, Poradnia Amazonki uruchamia konsultacje internetowe i telefoniczne dla osób chorych na ten nowotwór. W ten sposób, PARS wraz ze Stowarzyszeniem Chorych na Czerniaka chce pomagać osobom chorującym na raka oraz działać na rzecz poprawy stanu polskiej onkologii.
Nie należy bagatelizować krwawienia dziąseł. To może być objaw różnorodnych problemów zdrowotnych.
Z uporem maniaka lekarze i dietetycy powtarzają, że dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a że należy jeść warzywa i owoce, wiedzą już przedszkolaki. Nie bez powodu - jeśli wspomniane produkty są stałym elementem menu, pomagają uchronić się przed chorobami serca.
Naukowcy z Uniwersytetu w Oklahomie prowadzą szczegółowe badania na temat sposobów leczenia raka trzustki. Okazało się, że jest możliwe wyeliminowanie raka trzustki we wczesnym stadium za pomocą nowego sposobu przy wykorzystaniu już stosowanego lekarstwa.
Naukowcy odkryli szczegóły funkcjonowania białka, które jednocześnie spowalnia rozprzestrzenianie się nowotworu i zwiększa skuteczność chemioterapii. Molekuła zwana glikoproteiną bogatą w histydynę (HRG) może zatem okazać się przydatna w wysiłkach naukowców, które zmierzają do opracowania leków przeciwnowotworowych.
Chyba nie ma osoby, która nie odczuwa panicznego lęku na myśl o chorobie nowotworowej stwierdzonej u siebie lub kogoś z bliskich. Odmian raka jest wiele, niektórym ciężko zapobiegać, a ich wykrycie we wczesnym stadium jest trudne.