Jeśli chodzi o poszukiwanie porady na temat zdrowia, kobiety decydują się na to znacznie częściej niż mężczyźni, wynika z ankiety przeprowadzonej przez brytyjskie Narodowe Stowarzyszenie Farmaceutyczne (National Pharmacy Association).
Wskaźniki cukrzycy typu 2 są niższe w krajach, w których czarna herbata jest popularnym napojem.
75% Polaków uważa, że najwięcej lęku wśród pacjentów wzbudzają choroby nowotworowe – wynika z raportu kampanii „Pozwól na wsparcie” Eksperci tłumaczą, skąd biorą się te obawy i dlaczego pomimo powszechności problemu, dla większości z nas rozmowa z osobą dotkniętą chorobą nowotworową należy do trudnych.
Firma Boehringer Ingelheim ogłosiła złożenie do Europejskiej Agencji ds. Leków (EMA) wniosku o pozwolenie na dopuszczenie do obrotu afatynibu, pierwszego nieodwracalnego blokera receptorów z rodziny ErbB, do leczenia chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca z obecnością mutacji w genie EGFR (ErbB1). Afatynib wykazywał niespotykaną dotychczas skuteczność w porównaniu z chemioterapią w badaniu rejestracyjnym III fazy LUX-Lung 3, którego wyniki stanowią główną podstawę wniosku rejestracyjnego.
Zespół uczonych zidentyfikował naturalną substancję, która ma zdolność do ochrony komórek przed uszkodzeniami DNA, a tym samym powstrzymuje proces starzenia się organizmu.
Seniorzy są szczególnie narażeni na niedobór cynku, niedostatek tego minerału w organizmie zaś jest związany z szeregiem chorób.
Można być otyłym, a jednocześnie metabolicznie zdrowym, czyli otyły człowiek może mieć takie samo ryzyko śmierci z powodu raka lub choroby serca jak osoba o normalnej masie ciała. Taki wniosek wysnuto z badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie European Heart Journal.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Duża szklanka soku grejpfrutowego dziennie może istotnie zwiększyć skuteczność leków nowotworowych, a także zmniejszyć koszty medykamentów, wynika z badań.
Kiedy dowiadujemy się, że bliska nam osoba zachorowała na nowotwór, uginają się pod nami nogi. Chce nam się wyć z bólu i cierpienia, a musimy grać silnych, wspierających. Jak być blisko przy ukochanej chorej osobie? Jak pomóc, a nie zaszkodzić? Jak ją wspierać, a nie irytować? A co jeśli nie znajdujemy w sobie takiej siły fizycznej i psychicznej, żeby dawać wsparcie, bo czujemy, że sami rozpadamy się na kawałki?
Płytka tworząca się na zębach i dziąsłach zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka, ostrzegają uczeni. Wiele badań wykazało związek między stanem jamy ustnej a chronicznymi chorobami, takimi jak choroby serca. Wyniki ostatnich badań sugerują jednak, że ludzie, którzy mają więcej płytki nazębnej, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć w wyniku raka.
Beta-karoten, selen i kwas foliowy przyjmowane w ilości trzykrotnej wyższej od zalecanej ich dziennej dawki mogą być szkodliwe. Jeżeli zaś przyjmuje się ich jeszcze więcej, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na rozmaite nowotwory.
Trwa III edycja ogólnopolskiej kampanii społecznej „Policzmy się”. Celem akcji jest zmiana wyobrażenia na temat choroby nowotworowej poprzez pokazywanie przykładów osób, które wygrały walkę z rakiem oraz zbudowanie społeczności wspierającej osoby chorujące na raka, a także ich rodziny i bliskich. Poprzez silną, solidaryzującą się ze sobą wspólnotę ma pozytywnie zagrzewać do walki z nowotworem i dodaje odwagi.
Polacy to naród o dość jasnej karnacji, dlatego około dwie trzecie z nas jest w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na czerniaka. Jednak aż 75% tej populacji nigdy nie odwiedziło lekarza, aby zbadać się pod kątem nowotworów skóry. Osoby najbardziej narażone na czerniaka to osoby o jasnych blond lub rudych włosach, jasnych oczach i jesnej cerze, podatnej na oparzenia słoneczne, często piegowatej, z pieprzykami, przebarwieniami i innymi zmianami skórnymi.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.