Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
4 października obchodzimy Światowy Dzień Onkologii. Tego dnia wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób, które zmagają się z tą chorobą. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. To właśnie specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Od kilku lat zewsząd słychać, że aktywność fizyczna jest niezbędna dla dobrego funkcjonowania w młodszym i starszym wieku. Oto kolejne na to dowody.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Praca w nocy jest badzo uciążliwa dla organizmu, ponieważ zaburza naturalny rytym dobowy. Ma to poważne skutki dla zdrowia. Okazuje się, że może sprzyjać m. in. rozwojowi nowotworów.
Styl życia bez wątpienia ma wpływ na stan zdrowia, ale nawet ci, którzy spełniają wszelkie zalecenia lekarzy i innych specjalistów, muszą liczyć się z ryzykiem zachorowania na rozmaite choroby, w tym nowotwór. Odnaleziono szczątki ludzkiego przodka, u którego były ślady nowotworu kości.
Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego.
Czerniak to najbardziej agresywny i coraz częściej spotykany nowotwór skóry. Rozwija się w melanocytach, komórkach wytwarzających melaninę – barwnik odpowiadający głównie za kolor skóry. Produkcja melaniny, która sprawia, że skóra ciemnieje pod wpływem słońca, to mechanizm obronny przeciw działaniu promieni ultrafioletowych. Melanocyty występują także na błonach śluzowych oraz w gałce ocznej, dlatego nowotwór może pojawić się też np. w przełyku lub uchu wewnętrznym.
Zakładasz koszulę i przestajesz TO widzieć. Zakrywasz TO rękawem i zapominasz. Odwracasz się od lustra i przestajesz zadawać sobie pytanie, czy TO może być groźne. Nie pozostawiaj na swojej skórze znaków zapytania. CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.
Polacy wiedzą, czym jest czerniak, ale się nie badają. 85 proc. przyznaje, że nie odwiedzili lekarza nawet, gdy wykryli u siebie podejrzaną zmianę na skórze. Późna wykrywalność to jedna z przyczyn wysokiej umieralności na czerniaka w Polsce. Co roku nowotwór ten zabija 30 proc. chorych, znacznie więcej niż w innych krajach Europy Zachodniej.
Jeżeli jesteś pacjentem onkologicznym lub opiekujesz się osobą chorą i chcesz dowiedzieć się więcej o prawidłowym odżywianiu w chorobie onkologicznej, przyjdź na bezpłatne warsztaty. Spotkanie organizowane jest w ramach ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu.
Nie mam czasu, by chorować. Muszę zająć się pracą, domem i rodziną – tak najczęściej brzmią wymówki kobiet, które zwlekają z wizytą u lekarza, a badania profilaktyczne odkładają na później. Statystyki mówią jasno: wcześnie wykryte choroby nowotworowe dają szansę całkowitego wyleczenia. Niestety umieralność kobiet w Polsce zmniejsza się znacznie wolniej niż w innych krajach Unii Europejskiej. Jakie badania powinnyśmy wykonywać, by zapewnić sobie bezpieczeństwo i spokój?
Utrata chromosomu Y w krwinkach wraz z upływem czasu jest jednym z czynników uważanych za przyczynę krótszego życia mężczyzn. Teraz naukowcy odkryli, że mężczyźni o najwyższym stopniu utraty chromosomu Y we krwi zachorowują na Alzheimera tak często jak to osoby z genami sprzyjającymi rozwojowi tej choroby.
Czerniak jest nie tylko jednym z najbardziej agresywnych nowotworów skóry, ale także jednym z najbardziej agresywnych nowotworów w ogóle. Obecnie ponad 3000 Polaków zmaga się z czerniakiem. Z danych pochodzących z Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w Polsce zapadalność na czerniaka drastycznie zwiększyła się, podczas gdy jeszcze w połowie lat 90. diagnozę postawiono około 1400 pacjentom.
12 maja obchodzimy Europejski Dzień Walki z Czerniakiem. Czerniak jest najbardziej niebezpiecznym nowotworem skóry. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów w 2010 roku czerniaka rozpoznano u 1200 mężczyzn i 1350 kobiet, a z jego powodu zmarło w Polsce 1191 osób. Śmiertelność w Polsce z powodu tego nowotworu jest o 20 procent wyższa niż w Europie, a przecież wcześnie wykryty jest całkowicie wyleczalny.