Rocznie w Polsce diagnozuje się około 2 do 2,5 tysiąca przypadków zachorowania na czerniaka. Z tego 3-15 procent stanowią tak zwane czerniaki występujące rodzinnie, do których predyspozycje dziedziczymy w genach. Dzięki badaniom genetycznym możliwe jest wykrycie choroby we wczesnym stadium, co daje blisko 100-procentową szansę na całkowite wyleczenie.
Jemioła powszechnie kojarzona jest ze Świętami Bożego Narodzenia. Stanowi element dekoracyjny, ale jej wieszanie nad drzwiami czy pod sufitem ma mieć nie tylko estetyczny efekt - podobno przynosi domowi i jego mieszkańcom szczęście w nadchodzącym roku. Poza tym roślina wykorzystywana jest leczniczo - zobacz, jakie korzyści może przynieść jej stosowanie.
Amazonki rozpoczynają kampanię edukacyjną skierowaną do kobiet zmagających się z zaawansowanym rakiem piersi, pod hasłem „Jest jak Jest - Mam wybór!”. – Naszym celem jest uświadomienie jak najszerszej rzeszy pacjentek, że mają możliwość wyboru metod leczenia – mówi Krystyna Wechmann, założycielka i Prezes Federacji Stowarzyszeń „Amazonki”.
Podwyższenie progu opłacalności dla leczenia ostatniego rzutu, brak wpływu nowelizacji ustawy refundacyjnej na sytuację pacjentów stomijnych oraz gotowość do wdrożenia dwóch kolejnych postulatów pacjentów onkologicznych – to wynik spotkania wiceministra zdrowia Krzysztofa Łandy z przedstawicielami organizacji wspierających osoby z chorobami nowotworowymi.
To, ile przybierasz na wadze w czasie swojego dorosłego życia, ma znaczenie dla ryzyka rozwoju raka w starszym wieku.
Zabiegi radioterapii są bezbolesne, jednak w ich trakcie, jak i po zakończeniu wystąpić mogą powikłania. Osobom leczącym nowotwór poprzez naświetlania doskwierać może popromienne zapalenie skóry, zmęczenie i zły nastrój, utrata apetytu czy nudności. W jaki sposób pacjenci mogą tym skutkom zapobiegać?
Dla co drugiej Polki nowotwór to realne zagrożenie – 45% ocenia swoje ryzyko zachorowania jako wysokie i bardzo wysokie – wynika z najnowszego badania Millward Brown zrealizowanego na zlecenie BZ WBK-Aviva. Obawy te towarzyszą również co trzeciemu mężczyźnie (36%).
Według Światowej Organizacji Zdrowia rak płuca to w skali globu najczęściej występujący i jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Każdego roku przybywa ponad 1 mln 200 tys. nowych przypadków. Polska należy do krajów, w którym rak płuc również stanowi najczęstszy powód zgonu z przyczyn nowotworowych, u obu płci. Sytuacja jest tym bardziej dramatyczna, że, o ile w przypadku innych rodzajów nowotworów złośliwych statystyki się poprawiły, w przypadku raka płuca trudno mówić o sukcesach. Czy rzeczywiście tak jest i dlaczego? Na ten temat mówi prof. dr hab. n. med. Joanna Chorostowska-Wynimko, kierownik Zakładu Genetyki i Immunologii Klinicznej Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie.
Każdego dnia w Polsce dziesięć kobiet słyszy diagnozę – „rak szyjki macicy”. 40% z nich nie ma szans na wyleczenie, ponieważ stadium rozwoju nowotworu jest zaawansowane. Dlaczego? Na ogół dlatego, że cytologia została wykonana za późno.
Holenderski rząd rozważa wprowadzenie ustawy, która umożliwiałaby ludziom starszym poddanie się „asystowanemu samobójstwu" także wtedy, gdy nie są terminalnie chorzy, ale uznają, że ich życie jest „kompletne".
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
4 października obchodzimy Światowy Dzień Onkologii. Tego dnia wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób, które zmagają się z tą chorobą. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. To właśnie specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Od kilku lat zewsząd słychać, że aktywność fizyczna jest niezbędna dla dobrego funkcjonowania w młodszym i starszym wieku. Oto kolejne na to dowody.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Praca w nocy jest badzo uciążliwa dla organizmu, ponieważ zaburza naturalny rytym dobowy. Ma to poważne skutki dla zdrowia. Okazuje się, że może sprzyjać m. in. rozwojowi nowotworów.