Aż 50 proc. włoskich seniorów zażywa od 5 do 9 leków dziennie. Jednocześnie tylko 4 na 10 osób wykupuje przepisane farmaceutyki.
Niektórzy uważają się za nocnych marków i chętnie posiedzą dłużej z książką czy przed komputerem. Nie warto jednak pozbawiać snu spędzając pół nocy nawet nad nie cierpiącą zwłoki pracą. Pozbawianie się snu może skutkować objawami depresji, drażliwością i wieloma innymi dolegliwościami.
Istnieje wiele leków, których zażycie wraz z uraczeniem się grapefruitem może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym nagłą śmiercią, ostrzega kanadyjski naukowiec.
Prawie 50% pacjentów z cukrzycą typu 2 doświadcza ostrego i przewlekłego bólu, a około jedna czwarta cierpi z powodu szerokiego zakresu objawów, w tym uszkodzenia nerwów, zmęczenia i depresji.
Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych wynika, że jeden na trzech dorosłych na całym świecie ma nadciśnienie. Dolegliwość jest związana z około połową wszystkich zgonów z powodu udaru mózgu i chorób serca. A to nie jedyny poważny problem zdrowotny w skali światowej.
Australijskie badania wykazały, że zapotrzebowanie na przeszczepy nerek i dializoterapię znacznie wzrośnie do roku 2020 głównie ze względu na wzrost liczby diabetyków i konieczności leczenia rozwoju przewlekłej choroby nerek.
Niemiecki Instytut Roberta Kocha (RKI) ogłosił, że zakończyła się epidemia wywołana przez groźny szczep bakterii E. coli. Z powodu zakażeń zmarło ponad 50 osób, a zachorowało około 4 tysięcy.
Tajemnica pochodzenia zakażeń E. coli, do których dochodziło głównie w północnych Niemczech, została rozwikłana. Niemieckie władze oficjalnie poinformowały Komisję Europejską, że źródłem zmutowanego szczepu bakterii EHEC były kiełki z gospodarstwa w Dolnej Saksonii.
Jak się okazuje, pomimo intensywnych badań, nie udało się ustalić, co stanowi przyczynę zakażeń bakterią E. coli. Najprawdopodobniej produkty roślinne nie są powodem epidemii, oznajmił minister rolnictwa Marek Sawicki. Takie są wstępne Ustalenia Komisji Europejskiej.
Przeprowadzone w Państwowym Zakładzie Higieny badania potwierdziły, że 29-letnia Polka na stałe mieszkająca w Niemczech została zakażona bakterią E. coli. Tymczasem wskazano na nowe możliwe źródło groźnego szczepu bakterii - mogą być nim kiełki fasoli i innych warzyw.
Za zakażenia tysięcy już ludzi i śmierć osiemnastu osób odpowiada bardzo rzadki szczep bakterii EHEC. Trwają badania nad ustaleniem źródeł jego występowania, które mogło doprowadzić do tak licznych zatruć.
W Niemczech w wyniku spożycia warzyw skażonych bakterią EHEC zmarło dotychczas 10 osób, a setki pacjentów poddano leczeniu. Teraz kolejne kraje informują o przypadkach zatruć - Szwecja, Holandia, Wielka Brytania, Austria czy Czechy.
Niemcy ostrzegają konsumentów, by zachowali szczególną ostrożność podczas jedzenia pomidorów, sałaty, czy ogórków. Według specjalistów właśnie te warzywa wywołały masowe zatrucia pokarmowe, w wyniku których kilka osób zmarło.
Nastąpił nowy przełom w rozumieniu, jak funkcjonuje intensywne uczucie swędzenia. To może pomóc pacjentom zmagającym się z intensywnym, uporczywym świądem stanowiącym czasami skutek uboczny związany z niewydolnością nerek lub wątroby, cukrzycą, rakiem lub egzemą.
Cukrzyca pozostaje trwałym zagrożeniem wśród osób otyłych. W wielu miejscach, z powodu stylu życia, jednoczesne zachorowanie na cukrzycę i otyłość stało się ważnym problemem zdrowia publicznego. Postęp chirurgiczny w leczeniu drugiej z wymienionych dolegliwości okazuje się dawać obiecujące wyniki także dla pierwszej z nich.