Piżmian właściwy (Abelmoschus moschatus) to aromatyczny krzew leczniczy pochodzący z Indii. Jest stosowany głównie dla złagodzenia dolegliwości żołądkowych, ale nie tylko - odznacza się różnorodnymi właściwościami prozdrowotnymi.
Alpinia, zioło z rodziny Imbirowatych, jest znana w Europie od kilku wieków, jednak jej pochodzenie odkryto w 1870 roku, gdy znaleziono i zbadano ją w pobliżu Tung-Sai, na południu Chin, a następnie na wyspie Hainan. Tradycyjne zastosowania zioła obejmowało leczenie: wzdęć, dyspepsji (niestrawności), wymiotów, nadciśnienia, wreszcie rozmaitych chorób układu pokarmowego.
W przeciętnej kuchni znajduje się wiele produktów, które mogę mieć nie tylko kulinarne zastosowanie. Okazuje się, że niektóre przyprawy, warzywa i owoce oraz inne artykuły żywnościowe stanowią skuteczny medykament na rozmaite dolegliwości bólowe. Poniżej prezentujemy kolejne środki spożywcze mające także zastosowanie medyczne.
Odkrycie bakterii Helicobacter pylori w 1980 roku doprowadziło do możliwości złagodzenia bolesnych objawów żołądkowych u tysięcy ludzi. Wcześniej sądzono bowiem, że wrzody czy zapalenie błony śluzowej żołądka są wynikiem stresu lub niewłaściwej diety, ale wielu pacjentów cierpiało na te dolegliwości właśnie z powodu opisywanej bakterii, którą łatwo można wyeliminować przy pomocy silnej dawki antybiotyku. Teraz naukowcy odkryli, w jaki sposób bakterie zwiększa ryzyko raka żołądka.
Zgaga to rosnący, globalny problem naszej populacji. W Polsce tej dolegliwości doświadczyło blisko 14 mln Polaków. Niepokoi fakt, że zbyt mało osób cierpiących z powodu zgagi, bo tylko 16% rozumie przyczynę tej dolegliwości. Tymczasem, zgaga jest najczęstszym i najbardziej charakterystycznym objawem choroby refluksowej przełyku.
W sam raz na Boże Narodzenie nowe badania pokazują, że picie wina nie powoduje niestrawności. Jeśli ktoś cierpi z powodu wzdęć lub zgagi, bądź bólu brzucha po jedzeniu, to prawdopodobnie dlatego, że zjadł za dużo lub za szybko.
Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków.
Lęk może sprawić, że czujesz się chory/a, wpływać na zaburzenia snu i zwiększyć ryzyko różnorodnych infekcji, a poza tym, nie pomaga w rozwiązywaniu jakichkolwiek trudnych sytuacji. Czy umiesz przestać się martwić?
Kiedy świąteczny nastrój zaczyna słabnąć, wykorzystaj poniższe wskazówki, by zmniejszyć ogarniające cię napięcie. Jeśli rozważasz coroczne spotkanie rodzinne jako miks przyjemności i paniki, nie jesteś sam/a. Możesz jednak zminimalizować ilość nieprzyjemnych i stresujących sytuacji jeśli przygotujesz się na to, co może pójść nie tak i będziesz w posiadaniu taktyki, która pomoże stłamsić narastające konflikty w zarodku.
Objawy ataku serca u kobiet nierzadko różnią się od odczuwanych przez mężczyzn. To zaś może powodować, że nie potrafią dobrze rozpoznać zagrożenia i odpowiednio szybko poprosić o pomoc, ostrzega British Heart Foundation.
Cierpisz z powodu zespołu jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome - IBS)? Wyrzuć otręby i spróbuj błonnika rozpuszczalnego, radzą duńscy naukowcy.
W krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych, po kilkudziesięciu latach królowania leków syntetycznych, ponad połowa pacjentów korzysta dzisiaj z porad lekarzy medycyny naturalnej, lub wykorzystuje naturalne środki lecznicze w profilaktyce. W te najnowsze, światowe trendy zdrowotne wpisują się zioła, m. in. mięta pieprzowa, która jest składnikiem wielu preparatów wspomagających leczenie dolegliwości żołądkowych.
Święta Wielkiej Nocy są czasem niezwykłym - po zimie budzi się do życia przyroda, dzień jest już dłuższy, aż chce się żyć! Wyczekujemy z niecierpliwością świątecznych dni, które są okazją do spotkań z bliskimi i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ale dla naszej wątroby kilkudniowe obżarstwo nie jest dobrą perspektywą. Dlatego warto o niej pomyśleć zawczasu, jeszcze przed tym „ciężkim" okresem.
W Polsce z powodu chorób układu krążenia spowodowanych wysokim poziomem cholesterolu umiera więcej osób, niż na jakiekolwiek inne dolegliwości. A na wrzody żołądka choruje 5 - 10% dorosłych, zwłaszcza mężczyzn.
Budząca się do życia przyroda w okresie świąt wielkanocnych zachęca do dbałości o nasz wygląd i dietę, by czuć się pięknym i zdrowym już w pierwszych dniach wiosny. Jedzenie jest przyjemnością, zwłaszcza dobre i w miłym rodzinnym.