Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
W kolejnych latach następujących po operacji bariatrycznej dieta danej osoby oraz ilość czasu spędzanego na oglądaniu telewizji, graniu w gry wideo i korzystaniu z komputera są lepszym wskaźnikiem długoterminowej zdolności zachowania niższej wagi niż określone praktyki kontroli, takie jak liczenie kalorii.
Istnieje związek między apetytem i wskaźnikiem śmierci osób starszych w danym okresie. Osoby, które zmagają się zaburzeniami apetytu, są bardziej narażone na wcześniejszą śmierć, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer Szewie.
Nie wykorzystuj jedzenia, aby złagodzić złe emocje i nagradzać się za jakieś dobre zachowanie. Jeżeli takie nawyki wypracowałeś/aś, to trudniej będzie ci utrzymać odpowiednią wagę.
Słowa „dieta”, „zdrowe żywienie” czy „racjonalne posiłki” często kojarzą nam się z reżimem dietetycznym, a zmianę nawyków żywieniowych często łączymy z ograniczeniami i zakazami. Zmiana zachowań żywieniowych jest procesem długotrwałym, jednak możliwym do realizacji.
Coraz szybsze tempo życia nie sprzyja prawidłowym nawykom żywieniowym. Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, a pośpiech, stres i zmęczenie coraz mocniej utrwalają nieprawidłowe przyzwyczajenia. Wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych nie jest jednak takie trudne, jak nam się wydaje.
Ponad 60 procent mężczyzn i 45 procent kobiet w Polsce choruje na nadwagę lub otyłość – informuje Ministerstwo Zdrowia. Za kilka dni będziemy obchodzić Światowy Dzień Walki z Otyłością – to okazja, aby zwrócić uwagę na potrzebę zmiany codziennych zachowań i nawyków. O wymiarach „walki” z otyłością mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Metabolizm zwalnia, zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie. W organizmach seniorów zachodzą przemiany, które wymagają stosowania odpowiedniej diety. Nieprawidłowe odżywianie to niestety jeden z ważnych czynników, które wpływają na pojawienie się większości chorób wieku dojrzałego. Codzienne menu seniorów jednak stosunkowo najłatwiej zmienić – przypominają organizatorzy programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.
– Teraz naprawdę się postaram. Zacznę od jutra… Od poniedziałku… Od Nowego Roku... – ile już razy próbowałaś zrzucić zbędne kilogramy, zdrowo jeść czy regularnie ćwiczyć? Wszystkie twoje dotychczasowe próby ostatecznie i tak kończyły się fiaskiem? Chcesz, by tym razem było inaczej? Poznaj pięć sposobów na to, jak się zmotywować i ułatwić sobie wytrwanie w postanowieniach. Tym razem nie czekaj z wprowadzeniem ich w życie – zacznij od razu!
Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia”.
Wybieramy tradycyjnego schabowego czy fast fooda? Stawiamy na jakość czy na cenę? Sami szukamy kulinarnych inspiracji czy wolimy podpowiedzi naszych znajomych? O tym, jak jedzą Polacy można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2015”. Przekonajmy się zatem, jakimi smakoszami jesteśmy.
Muszę schudnąć – po tym postanowieniu zaczynamy skupiać się na walce z kilogramami. Wchodzimy na wagę nawet dwa razy dziennie. Z czasem okazuje się jednak, że spadek masy ciała nie oznacza wygranej walki. Dlaczego? Ponieważ nie wyeliminowaliśmy jeszcze największego wroga!.
Brzmi to paradokslanie, ale produkty określane jako „zdrowa żywność" mogą sprzyjać nadwadze.
Zmiana nawyków żywieniowych bez wyrzeczeń to podstawa najnowszej i już popularnej diety Pegan. To połączenie diety paleo i diety wegańskiej pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów i wpływa na poprawę zdrowia. O diecie Pegan opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.