Zmęczenie, słabsza koncentracja, bóle głowy, apatia oraz zwiększona podatność na infekcje... Przyczyn zimowego złego samopoczucia najczęściej szukamy w niekorzystnych warunkach atmosferycznych, tymczasemnawet w chłodniejszych porach roku może je powodować odwodnienie organizmu. Co powinniśmy pić i z jaką częstotliwością, aby być zdrowym i w pełni formy?
W krajach arabskich, podczas upałów, ludzie piją hektolitry gorącej herbaty z cytryną. Podobno działa ona i ochładza lepiej niż jakikolwiek inny, nawet zimny, napój. Jaka jest prawda? Co najlepiej pić w czasie upałów?
Odpowiedni poziom nawodnienia organizmu to podstawa zdrowego stylu życia. Nawet najdoskonalsza dieta, dopracowany do perfekcji plan treningowy oraz dobór najlepszych kosmetyków nie przyniosą oczekiwanych efektów, jeśli nie dostarczymy do naszego organizmu odpowiedniej ilości wody.
Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie czynności pozytywnie wpływają na nasz organizm, jednak mogą również sprowadzić na nas pewne zagrożenia. Jedno z największych niebezpieczeństw, na które jesteśmy narażeni w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci, poza regularnym piciem wody, warto pamiętać także o spożywaniu owoców i warzyw, a także o sięganiu po soki.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien wypijać dziennie 200 ml soku. Polacy wypijają tylko 32 ml – to zdecydowanie za mało.
Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. Jakie produkty najlepiej pomogą nam nawodnić organizm?
Bezbarwna, niepozorna ciecz, dostępna na wyciągnięcie ręki i obecna w niemalże wszystkich produktach żywnościowych. Woda, bo o niej właśnie mowa, stanowi nawet 70% masy dorosłego człowieka. Jaką rolę odgrywa w naszym życiu i dlaczego tak ważną?
Dla zdrowej cery, nerek czy właściwego trawienia powinniśmy dziennie wypijać minimum 1,5 litra niegazowanej wody. Korzyści z dobrego nawodnienia odczują także… nasze zęby. Powód? Im więcej pijemy wody, tym mniejsze ryzyko próchnicy. To szczególnie ważne latem.
Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety?
Wysokie temperatury powodują, że część osób zamiast korzystać z pogody zamyka się w domach. Właśnie w domowym zaciszu ochłody szuka wiele starszych osób. Okazuje się, że niepotrzebnie, gdyż odpowiedni strój oraz to co zjemy może spowodować, że spędzenie czasu na świeżym powietrzu będzie o wiele przyjemniejsze. O czym warto pamiętać?
Co roku 22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. To dobry moment, by przypomnieć, jak ważna jest ona dla naszego organizmu. Z badań agencji badawczej PBS wynika, iż Polacy piją coraz mniej płynów. Co dziesiąty z nas w ogóle nie pije wody, a ponad 80% spożywa jej za mało w ciągu dnia.
Jedna szklanka wody – tylko tyle organizm człowieka potrafi wytworzyć sam w procesach metabolicznych. Resztę płynów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, musimy dostarczać z zewnątrz. Jak? Pijąc 2– 3 litry wody dziennie. Na niedobory wody najbardziej narażone są szczególnie dzieci i osoby po 65. roku życia.
Nad Polskę nadciąga fala upałów. Temperatury powietrza sięgać mogą nawet 36 stopni Celsjusza. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenia 3. stopnia (w 3 stopniowej skali) w związku z wysokimi temperaturami, które są prognozowane na przeważającym obszarze naszego kraju. Przed wysokimi temperaturami ostrzega również Rządowe Centrum Bezpieczeństwa, które przygotowało odpowiedni poradnik.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?