Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy sobie z jedzeniem oraz wypijamy duże ilości zimnych, słodzonych napojów. Rzecz tyczy się nie tylko napojów gazowanych czy drinków, ale również z pozoru ich zdrowszych zamienników. Dentyści doradzają, na co lepiej uważać, aby z wakacji nie wrócić z próchnicą.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien wypijać dziennie 200 ml soku. Polacy wypijają tylko 32 ml – to zdecydowanie za mało.
Ale czy wiemy dlaczego powinniśmy więcej pić podczas upałów? Czy każdy musi wypijać minimum 1,5 l płynów dziennie? Dlaczego lepiej pić systematycznie, małymi łykami, niż rzadko i „jednym haustem"? Okazuje się, że wiele osób nie potrafi… pić.
Wiele osób z różnorodnymi schorzeniami musi mocno ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Również ludzie zdrowi powinni używać jak najmniej soli w codziennym pożywieniu. Oto dziesięć wskazówek, które ułatwią zmianę diety.
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Podczas wakacji łatwiej nam dbać o regularne spożywanie płynów, a tym samym o prawidłowe nawodnienie organizmu. Niestety, często po powrocie z urlopu i rozpoczęciu codziennych intensywnych zajęć zapominamy o regularnym piciu napojów. Jak wynika z badań MillwardBrown przeprowadzonych na zlecenie firmy Coca-Cola, tylko 36% Polaków docenia wagę problemu i wie, ile płynów dziennie należy wypijać. Niewielu z nas jest świadomych, że nawet lekkie odwodnienie (ok. 1% masy ciała) może negatywnie wpływać na nasze zdolności psychomotoryczne - obniżać samopoczucie, powodować bóle głowy, zmęczenie, a także pogorszenie koncentracji i pamięci.
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Uważajmy jednak na to, co pijemy. Kolorowe, gazowane napoje pełne cukru, a także popularne napoje energetyczne niszą zęby. Zębom szkodzi zawarty w napojach cukier, kwas oraz barwniki. Szczególnie narażone na negatywny wpływ napojów są dzieci.
Osoby starsze piją zbyt mało wody. Według badań przeprowadzonych przez prestiżowy „The American Journal of Nursing", odwodniony może być nawet co trzeci senior.
Letni odpoczynek nie nie zwalnia od obowiązku pamiętania o zdrowym odżywianiu. Zarówno latem, jak i zimą obowiązują nas zasady zdrowego żywienia - powinniśmy jeść różnorodnie, najlepiej 5 mniejszych objętościowo posiłków w ciągu dnia. Taki sposób żywienia pozwoli nam dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych we właściwych proporcjach przez cały rok.
Pusty żołądek, nawet u osób zdrowych, jest wyjątkowo wrażliwy. Jakich napojów należy unikać, by nie podrażnić jego błony śluzowej i nie dopuścić do powstawania groźnych chorób?
Inspekcja Handlowa w III kwartale tego roku przeprowadziła na terenie 8 województw (podlaskiego, pomorskiego, zachodniopomorskiego, warmińsko-mazurskiego, łódzkiego, śląskiego, małopolskiego i wielkopolskiego) kontrolę soków, napojów bezalkoholowych oraz wód. Jej celem była ocena jakości i prawidłowości oznakowania wyrobów w taki sposób, by konsument otrzymał rzetelne informacji umożliwiające mu dokonanie dobrego wyboru.
Gdy za oknem chłodno, mokro i wietrznie nie ma nic lepszego niż kubek dobrej, gorącej i aromatycznej herbaty, ciepły koc i wygodny fotel, nic więc dziwnego, że to właśnie ten miesiąc został ogłoszony „Miesiącem herbaty”.
Owoce to ważny element naszej diety, jednym ze sposobów na dostarczenie zawartych w nich witamin jest spożywanie napojów owocowych. Okazuje się jednak, że picie ich w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na zęby.
Imbir to nie tylko aromatyczny dodatek do napojów i wypieków, coraz częściej jest też składnikiem kosmetyków.