Prawie wszyscy coraz bardziej dbamy o to, by na naszych talerzach znajdowały się zdrowe, wartościowe produkty. Mimo, że o zdrowej żywności wiemy coraz więcej, wciąż w naszym społeczeństwie pokutują mity żywieniowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Oto kilka z nich.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Zakrzepica żył głębokich – tak brzmi pełna nazwa opisywanej choroby – jest przyczyną śmierci około 50 tysięcy Polaków rocznie, znaczna ich część to osoby starsze.
Europejczycy najczęściej borykają się z nadciśnieniem tętniczym, problemami ze wzrokiem i nadwagą. Stres, bezsenność i problemy ze słuchem to dolegliwości, na które cierpi średnio co trzeci Europejczyk, wynika z badania Europe Health 2008.
Kiedy zechcesz przygotować sobie tost lub kanapkę, upewnij się, że masz w domu pełnoziarniste pieczywo. Lekarze i dietetycy polecają pieczywo tego rodzaju szczególnie osobom dojrzałym, bo przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz choroby serca wywołane syndromem metabolicznym.
Kobiety stale poszukują informacji na temat prawidłowego odżywiania. Dookoła słyszy się wiele o różnych dietach. Jedne każą liczyć kalorie, inne eliminują tłuszcze. Zapomina się jednak, że najlepsza dieta, to ta, która jest dobrze zbilansowana. Czy tłuszcze są jej ważnym elementem? O tym będą mogły się przekonać warszawianki, które 29 października w klubokawiarni Babie Lato przy ul. Grzybowskiej 30 spotkają się z dietetykiem. Kolejne spotkania odbędą się w listopadzie.
Nadwaga i otyłość staje się narodowym problemem, niemal połowa Polaków (46%) ma nadwagę lub cierpi z powodu otyłości. Tylko 18% choć raz w życiu podjęło wysiłek mający na celu utratę na wadze.
Otyłość jest jednym z najpowszechniejszych problemów społecznych współczesnego świata. Dotyczy głównie krajów wysoko rozwiniętych, gdzie mówi się już nawet o epidemii. Problemy z utrzymaniem właściwej wagi mają głównie ludzie starsi, u których przemiana materii znacznie zwalnia, ale coraz więcej jest wokół nas otyłych dzieci, nastolatków i ludzi młodych. Aby zwrócić uwagę społeczeństwa na problem otyłości 24 października ustanowiono Europejskim Dniem Otyłości.
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.
Nietrzymanie moczu to przypadłość, która najczęściej dotyka dojrzałe kobiety. Część z nich nie zdaje sobie sprawy, że dotyka ona nie tyko kobiety po menopauzie czy te, które mają osłabione (np. kilkoma porodami) mięśnie dna miednicy. Do wystąpienia NTM w równej mierze mogą przyczynić się niehigieniczny tryb życia, nadwaga, zbyt intensywny wysiłek fizyczny i picie zbyt dużej ilości napojów zawierających kofeinę.
Chrapanie to problem, z którym boryka się wiele osób. Nie dość, że przypadłość ta źle wpływa na zdrowie, to irytujące dźwięki sprawiają, że cierpi również twój partner. Jak można temu zaradzić?
Na temat tego jaka dieta sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki jest wiele opinii, jedno z powszechniejszych przekonań dotyczy znaczenia ilości wypijanej wody.
Jako jeden z powodów otyłości i wymienia się uwarunkowania genetyczne, naukowcom udało się przeprowadzić doświadczenie dowodzące, że skłonności genetyczne można przezwyciężyć.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Zachowanie wagi na bezpiecznym dla zdrowia poziomie nie jest łatwe, wiedzą o tym wszyscy, którzy choć raz podejmowali walkę ze zbędnymi kilogramami.