W badaniach dotyczących największych niepokojów związanych z jesienią życia okazało się, że ogromnym lękiem napawa możliwość utraty pamięci i niesamodzielność. Starzenie się samo w sobie nie jest jednak tak istotnym czynnikiem zaburzeń poznawczych, jak choroby, które towarzyszą temu procesowi. Największe zagrożenie dla dobrego funkcjonowania pamięci są: palenie papierosów, nadciśnienie, nadwaga i cukrzyca.
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.
Lekarze miewają problemy z odróżnieniem oznak demencji od objawów innych chorób, wynika z nowych badań. Powszechnie zakłada się, że osłabienie pamięci w starszym wieku to pierwszy objaw demencji, ale szczególnie niepokojący jest jednocześnie fakt, że lekarze często nie są w stanie adekwatnie ocenić objawów.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez Jednostkę Rady Badań Naukowych ds. Zdrowia przez Całe Życie i Starzenia się University College w Londynie sugerują, że na czterech etapach życia człowieka następują zmiany w ciśnieniu krwi.
Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.
Jak wynika z danych amerykańskiego Narodowego Instytutu Chorób Serca, Płuc i Układu Krwionośnego (National Heart Lung and Blood Institute), w USA co roku notuje się około 400 tysięcy przypadków niewydolności serca. Dolegliwość jest powszechnym, przewlekłym stanem, który powstaje w wyniku nadciśnienia. Może być bardzo kosztownym, problematycznym, a nawet śmiertelnym zagrożeniem.
Regularne ćwiczenia przydają wielu korzyści zdrowotnych, okazuje się, że mogą też chronić mózgi od niewielkich zmian nazywanych "cichymi udarami", tj. takich, które nie mają widocznych objawów, ale mogą powodować długoterminowe uszkodzenia w mózgu.
Dzienne spożycie soli w Polsce prawie trzykrotnie przekracza zalecaną przez WHO dawkę. Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli.
Już po raz szósty 17 maja obchodzić będziemy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, ustanowiony przez Światową Ligę Nadciśnienia Tętniczego. Jego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na zagrożenie zdrowotne, jakim jest nadciśnienie tętnicze i zachęcenie do regularnej kontroli ciśnienia. Właściwa dieta i aktywność fizyczna to sprzymierzeńcy w walce z nadciśnieniem, czas zmienić złe nawyki żywieniowe i zacząć się ruszać - apeluje Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego oraz Fundacja Żyjmy Zdrowo.
Nefropatia cukrzycowa (nephropatia diabetica) to uszkodzenie nerek stanowiące powikłanie cukrzycy. Dokładna przyczyna nefropatii cukrzycowej jest nieznana, ale uważa się, że niekontrolowane wysokie stężenie cukru we krwi prowadzi do rozwoju uszkodzenia nerek, zwłaszcza, gdy jednocześnie pacjent cierpi na nadciśnienie. W niektórych przypadkach historia medyczna rodziny może również odgrywać pewną rolę. Nie u wszystkich osób z cukrzycą rozwija ta choroba.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Każdy element ludzkiego organizmu wymaga troski. Nie inaczej jest w przypadku mózgu. Ponieważ średnia długość życia wydłuża się, otępienie staje się bardziej powszechne. Badania Laury Fratiglioni, szwedzkiej naukowiec, wykazały, że każdy może zminimalizować ryzyko zachorowania.
Depilacja ciała nie jest wyłącznie domeną współczesnego człowieka. Pierwsze wzmianki o zabiegach pozwalających pozbyć się włosów pochodzą już z prehistorii. Oszlifowane kamienie, muszle i brzytwy z obsydianu - to według odkryć archeologów - najstarsze narzędzia używane przez człowieka do depilacji ciała. W starożytnym Egipcie stosowano w tym celu wosk i przedmioty wykonane z brązu. Greczynki, chcąc się pozbyć włosów - przypalały je. W Indiach mężczyźni golili nie tylko brodę, ale również pierś i włosy łonowe. Hinduski usuwały włosy z nóg za pomocą brzytwy lub pęsety. W niektórych kulturach słowiańskich panny wychodzące za mąż, w przeddzień ślubu, goliły całe swoje ciało, co miało symbolizować czystość, a także szacunek dla przyszłego męża.