Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
Dokonaliśmy ogromnego postępu w walce ze śmiertelnymi chorobami zakaźnymi, w czego rezultacie zwiększyła się przeciętna długość życia. Jednak lata późnej starości obfitują w cierpienie związane z wieloma problemami zdrowotnymi, którym wciąż nie potrafimy zaradzić.
Kobiety cierpiące na bezdech senny mają na ogół wyższy stopień uszkodzenia mózgu niż mężczyźni z tym zaburzeniem, wynika z uczonych z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA).
Po osiągnięciu wieku menopauzalnego kobiety stają się bardziej podatne na różne choroby serca. Warto pamiętać, że dolegliwości te stanowią one główną przyczynę zgonów w zachodnim świecie.
Powszechnie wiadomo, że dieta ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Zdrowe odżywianie się stanowi jednak pewne wyzwanie wobec nawału informacji na temat tego, co zdrowe i niezdrowe oraz bogatego, ale nie zawsze klarownego rynku artykułów żywnościowych.
Brytyjscy uczeni alarmują, że ich kraj jest jednym z niewielu krajów UE, w którym notuje się wzrost liczby chorób wątroby. Pomiędzy rokiem 2000 a 2009 liczba zgonów w Anglii z powodu przewlekłej choroby wątroby i marskości u osób poniżej 65 roku życia wzrosła o około 20 procent.
Leczenie obturacyjnego bezdechu sennego może obniżać ciśnienie krwi u mężczyzn z nadciśnieniem tętniczym.
Utrata na wadze może pomóc ludziom z nadmiarem kilogramów lepiej sypiać.
Diety wegetariańskie są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować stosowanie bezmięsnego menu, ale także ścisłą dietę wegańską, z której wyłączone są wszystkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania się staje się coraz popularniejszy częściowo ze względu na prozdrowotne właściwości, częściowo w związku z wyznawaniem określonej ideologii. Poniżej kilka interesujących wiadomości dotyczących tej diety.
Alpinia, zioło z rodziny Imbirowatych, jest znana w Europie od kilku wieków, jednak jej pochodzenie odkryto w 1870 roku, gdy znaleziono i zbadano ją w pobliżu Tung-Sai, na południu Chin, a następnie na wyspie Hainan. Tradycyjne zastosowania zioła obejmowało leczenie: wzdęć, dyspepsji (niestrawności), wymiotów, nadciśnienia, wreszcie rozmaitych chorób układu pokarmowego.
Niekontrolowane nadciśnienie uszkadza strukturę i funkcjonowanie mózgu już u osób w średnim wieku.
Badania wykazały, że samotne osoby starsze są bardziej narażone na problemy zdrowotne, ale dzięki pozytywnemu nastawieniu mogą skutecznie bronić się przed rozmaitymi dolegliwościami.
Kiepski sen powoduje nie tylko odczuwanie zmęczenia w ciągu dnia, może być też prekursorem cukrzycy.
W XXI wieku sól można znaleźć prawie wszędzie; jest ona dostępna niemalże w każdym gotowym lub półgotowym produkcie spożywczym, przyzwyczajając konsumentów do swojego intensywnego smaku. Produkty mniej słone zwykło się uważać za mdłe i pozbawione aromatu.
Ludzie, którzy spędzają zbyt dużo czasu w pozycji siedzącej, są narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby nerek.