Zbyt gruba warstwa lodu na mrożonych rybach, zły smak czy zapach, zupełnie inne gatunki niż oficjalnie deklarowane – Inspekcja Handlowa dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni handlujących rybami, przetworami rybnymi oraz owocami morza.
Lato w pełni, kramy na bazarkach kuszą bogactwem aromatycznych, dojrzałych warzyw i owoców. To znak, że czas na przygotowanie zimowych przetworów, dzięki którym również w mroźne dni będziemy mogli rozkoszować się zapachami i smakami lata! Najzdrowsze oczywiście będą te, które zrobimy sami, z naturalnych produktów. Oto kilka prostych tricków na przygotowanie przetworów, w łatwy sposób.
Kupując mrożone ryby lub owoce morza, zwróć uwagę na ich jakość i nie wahaj się złożyć reklamacji nieudanych zakupów. Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 70 proc. skontrolowanych sklepów i hurtowni, kwestionując 40 proc. partii produktów. najczęstszy zarzut? Za dużo glazury, czyli lodu, a za mało ryby.
Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni. Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczny i fizyczny produktów spożywczych, co wpływa na walory smakowe, strukturę i właściwości np. warzyw czy owoców.