Orzechy włoskie w diecie zmieniają skład bakterii w jelitach i w ten sposób mogą wpływać na poprawę zdrowia.
Istnieje wyraźny związek pomiędzy przyjmowaniem antybiotyków i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy w ciągu pięciu do dziesięciu lat od dłuższej antybiotykoterapii.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Starzenie się wywołuje istotne zmiany w mikrobiomie ludzkiego jelita cienkiego, inne niż te spowodowane lekami lub chorobami.
Mikrobiota jelitowa ma wpływ na zdolność do utraty wagi.
Odmłodzony, czyli bogatszy mikrobiom (bakterie jelitowe) wzmacnia układ odpornościowy.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ustalili, że triklosan - środek przeciwbakteryjny znajdujący się w wielu mydłach i innych artykułach gospodarstwa domowego - pogłębia stłuszczenie wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
Zespół przewlekłego zmęczenia (chronic fatigue syndrome, CFS) to stan, w którym normalny wysiłek prowadzi do ekstremalnego zmęczenia, a odpoczynek nie pomaga. Nie jest jasne, co wywołuje dolegliwość, ale naukowcy z Cornell University informują, że zidentyfikowali markery choroby w bakteriach jelitowych i bakteryjnych czynnikach zapalnych we krwi.
Spowolnienie procesu starzenia może być do osiągnięcia dzięki suplementom pochodzącym z bakterii jelitowych. Jak ustalili w badaniach na nicieniach uczeni z Baylor College of Medicine i University of Texas, określone geny bakteryjne i związki przedłużają życie, a także spowalniają rozwój nowotworów i gromadzenie się amyloidu-beta, substancji związanej z chorobą Alzheimera.
W ludzkim mikrobiomie jelitowym znajdują się miliardy bakterii. W wyniku chorób, niewłaściwego stylu życia lub stosowania określonych leków różnorodność bakterii może jednak znacznie się zmniejszyć, co wywołuje określone zaburzenia funkcjonowania organizmu i może sprzyjać chorobom.
Nie tylko antybiotyki, także inne często stosowane leki mogą mieć niekorzystny wpływ na florę bakteryjną, ostrzegają uczeni.
Również bakterie żyjące w naszym organizmie mogą przyczynić się do wystąpienia zawału serca. Niektóre mikroorganizmy mogą mieć udział uczestniczyć w destabilizacji tzw. blaszek wieńcowych, co wywołuje proces prowadzący do zawału serca.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Wielu ludzi z nadwagą i otyłością, pomimo wysiłków, nie może schudnąć. Okazuje się, że może to wynikać z zaburzeń w mikroflorze jelitowej.
Zaburzenia mikrobiomu jelit są przyczyną wielu chorób, nie tylko związanych bezpośrednio z układem pokarmowym, ale również autoimmunologicznych czy przewlekłych schorzeń układu oddechowego. Coraz częściej mówi się również o ich wpływie na choroby psychiczne oraz zaburzenia ze spektrum autyzmu.