Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Przeszczepienie mikrobioty kałowej może być skutecznym sposobem hamowania procesu starzenia się.
Stosowanie ekstraktu z korzeni różeńca górskiego (Rhodiola rosea) może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2. Jak przekonują uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, roślina może być bezpieczną i skuteczną alternatywą standardowych leków.
Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) to bolesna dolegliwość, która może powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje stosowanie leków i zabiegi chirurgiczne. Teraz ustalono, że proste działanie może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Jak się okazuje, mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc leczyć wspomnianą chorobę.
Sekret zdrowszej skóry i stawów może tkwić w mikroorganizmach jelit. Dieta bogata w cukier i tłuszcz zaburza równowagę kultury mikrobiologicznej jelit i może przyczyniać się do stanów zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca.
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.
Zdrowe, osoby, które stosują zróżnicowaną dietę z co najmniej 8-10 gramami rozpuszczalnego błonnika dziennie, mają mniej opornych na antybiotyki drobnoustrojów w jelitach.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Orzechy włoskie w diecie zmieniają skład bakterii w jelitach i w ten sposób mogą wpływać na poprawę zdrowia.
Istnieje wyraźny związek pomiędzy przyjmowaniem antybiotyków i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy w ciągu pięciu do dziesięciu lat od dłuższej antybiotykoterapii.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Starzenie się wywołuje istotne zmiany w mikrobiomie ludzkiego jelita cienkiego, inne niż te spowodowane lekami lub chorobami.
Mikrobiota jelitowa ma wpływ na zdolność do utraty wagi.